Публикация

От печата: МЗ готово с мерките за реекспорта на лекарства

От печата: МЗ готово с мерките за реекспорта на лекарства

Медикаментите ще се следят с информационна система


Здравното министерство най-накрая е готово с дълго чаканите законови поправки, които да ограничат паралелния износ на лекарства, пише в. „Сега“.

 

Изданието цитира министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, който беше вчера гост в сутрешния блок на Би Ти Ви. Той обяви, че промените в Закона за лекарствата ще бъдат внесени в Министерския съвет тази седмица. Те включват информационна система за проследяване на лекарствата и вероятно възможност за ограничаване на износа при установени дефицити на дадени препарати у нас.

 

Информационната система ще следи медикаментите от вноса в страната през търговеца на едро и на дребно до болничната аптека, обясни министър Ананиев. „Ще знаем колко лекарства са влезли, кои са реимбурсирани и какви количества са изнесени, като ще следим дали износът е свързан с недостиг в регионален или национален мащаб“, каза още той. 

 

Още през 2015 г. Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации представи у нас уникален идентификатор на лекарствата - бар код, който да се бори не само с фалшивите продукти на пазара, но и да гарантира, че всеки пациент получава предписания му медикамент. Така наречената система за верификация е част от приетата през 2011 г. европейска директива за борба с фалшивите лекарства, която трябва да стане задължителна за всички европейски държави до края на 2018 г., отбелязва всекидневникът.

 

И припомня, че МЗ написа промени в Закона за лекарствата още при кабинета „Борисов“ 2 и те предвиждаха агенцията по лекарствата да следи кои препарати са под риск от недостиг и да забранява временно реекспорт. Но проектът изобщо не стигна до Министерския съвет. Подобни поправки подготви и екипът на предишния министър - Николай Петров. В момента ИАЛ не може да спира износа на лекарства, благодарение на което се появяват и липси на животоподдържащи терапии, които се изнасят в ЕС, където цените са по-високи. 

 

Според Ананиев реекспортът на лекарства не може да бъде изцяло спрян, защото той има

законова форма. „Но новият закон ще регламентира ясни правила и отговорности на всички участници в този процес със съответните наказания, като сумите при констатиране на нарушение значително ще нараснат“, обясни министърът, допълва изданието.

 

Подробности по темата четете в новия брой на в. „Сега“.
 

Коментари