Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА
Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА
Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА
Военномедицинска академия
Военномедицинска академия
Лечебно заведение
Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА

Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА

Чуждестранната делегация имаше възможност да се запознае на място с условията в голяма част от клиниките

Ръководството на Военномедицинската академия се срещна с представители на Военномедицинския център на Армията на Република Македония.

 

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, запозна гостите със структурата и възможностите на ВМА и нейните части в страната. На срещата присъстваха още полк. проф. Румен Попов – заместник-началник по учебно-научната дейност, проф. Любомир Алексиев, а македонската делегация включваше подп. Ирена Минева – командир на Военномедицинския център на Армията на Република Македония, полк. д-р Александър Кофкаровски, майор д-р Ясмин Шаиноски, майор д-р Сузана Минева.

 

Гостите от Македония споделиха, че са изправени преди множество предизвикателства по отношение на военномедицинската им служба и целта на тяхното посещение е именно да почерпят опит. Те имаха редица въпроси, свързани не само със структурата и организация на Академията, но и с мотивацията на служителите, възможностите за развитие и задържането на големите имена в медицината във ВМА. Именно недостигът на медицински персонал е основният проблем, с който се сблъскват във Военномедицинския център на Армията на Република Македония.

 

В унисон с добросъседските отношения между двете страни полк. проф. Венцислав Мутафчийски ги увери, че напълно могат да разчитат на ВМА и нейния опит.
  

ВМА е конгломерат от 5 болници и 2 санаториума. Болницата в София разполага с всички медицински специалности, без родилна помощ, детско отделение и кардиохирургия. Всички останали отделения са на разположение и смея да кажа, че са на много високо ниво. Те поставят модата на медицината в България, заяви проф. Мутафчийски и даде пример с редица водещи клиники – гастроентерология, жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология, ендоскопска хирургия, инфекциозни болести, токсикохимическа лаборатория.
 
По време на визитата македонската делегация имаше възможност да се запознае на място с условията в голяма част от тези клиники.
 
Военноморската ни болница има някои уникални звена за тази част на България – отделение по изгаряния, токсикохимическа лаборатория, отделение по морска медицина. Болницата ни в Плевен има стратегическо значение, тъй като е в близост до АЕЦ Козлодуй. През последната година повишихме възможностите и способностите на структурите ни в Сливен и Пловдив. Разполагаме и с два санаториума в Хисаря и Банкя, разясни още проф. Мутафчийски.
 
Той представи накратко и учебно-научната дейност на ВМА, като подчерта, че от тази година за първи път в България започна обучението на студенти по специалност „Военен лекар”. Това стана възможно благодарение на тристранно споразумение между ВМА, Военноморското училище и Медицинския университет във Варна.

Прикачени файлове

Мнения