Публикация

Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА

Военномедицинският център на Армията на Македония черпи опит във ВМА

Чуждестранната делегация имаше възможност да се запознае на място с условията в голяма част от клиниките


Ръководството на Военномедицинската академия се срещна с представители на Военномедицинския център на Армията на Република Македония.

 

Полк. проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS, запозна гостите със структурата и възможностите на ВМА и нейните части в страната. На срещата присъстваха още полк. проф. Румен Попов – заместник-началник по учебно-научната дейност, проф. Любомир Алексиев, а македонската делегация включваше подп. Ирена Минева – командир на Военномедицинския център на Армията на Република Македония, полк. д-р Александър Кофкаровски, майор д-р Ясмин Шаиноски, майор д-р Сузана Минева.

 

Гостите от Македония споделиха, че са изправени преди множество предизвикателства по отношение на военномедицинската им служба и целта на тяхното посещение е именно да почерпят опит. Те имаха редица въпроси, свързани не само със структурата и организация на Академията, но и с мотивацията на служителите, възможностите за развитие и задържането на големите имена в медицината във ВМА. Именно недостигът на медицински персонал е основният проблем, с който се сблъскват във Военномедицинския център на Армията на Република Македония.

 

В унисон с добросъседските отношения между двете страни полк. проф. Венцислав Мутафчийски ги увери, че напълно могат да разчитат на ВМА и нейния опит.
  

ВМА е конгломерат от 5 болници и 2 санаториума. Болницата в София разполага с всички медицински специалности, без родилна помощ, детско отделение и кардиохирургия. Всички останали отделения са на разположение и смея да кажа, че са на много високо ниво. Те поставят модата на медицината в България, заяви проф. Мутафчийски и даде пример с редица водещи клиники – гастроентерология, жлъчно-чернодробна хирургия и трансплантология, ендоскопска хирургия, инфекциозни болести, токсикохимическа лаборатория.
 
По време на визитата македонската делегация имаше възможност да се запознае на място с условията в голяма част от тези клиники.
 
Военноморската ни болница има някои уникални звена за тази част на България – отделение по изгаряния, токсикохимическа лаборатория, отделение по морска медицина. Болницата ни в Плевен има стратегическо значение, тъй като е в близост до АЕЦ Козлодуй. През последната година повишихме възможностите и способностите на структурите ни в Сливен и Пловдив. Разполагаме и с два санаториума в Хисаря и Банкя, разясни още проф. Мутафчийски.
 
Той представи накратко и учебно-научната дейност на ВМА, като подчерта, че от тази година за първи път в България започна обучението на студенти по специалност „Военен лекар”. Това стана възможно благодарение на тристранно споразумение между ВМА, Военноморското училище и Медицинския университет във Варна.

Коментари