Публикация

От Плевен стартира Национална кампания за превенция на сърдечно съдовите заболявания

От Плевен стартира Национална кампания за превенция на сърдечно съдовите заболявания

Над 12500 българи ще получат кардиологична помощ в хода на кампанията


Над 12500 българи ще получат кардиологична грижа в хода на Националната кампания „Кардиологична грижа за дълъг и пълноценен живот”, която стартира днес от Плевен. Целта й е  да бъдат обхванати малките населени места в страната от кардиологична помощ, за да се подобри профилактиката на сърдечносъдовите заболявания и да се даде възможност на хората  от малките селища, които са отдалечени от медицинските центрове, да получат висококвалифицирана кардиологична помощ. Това каза при старта на кампанията проф. Д-р Тони Веков, председател на борда на директорите на болница „Сърце и мозък” в Плевен.

 

12 590 са вече са записалите се за преглед и консултация със специалист кардиолог пациенти от цялата страна.  Заявки са постъпили от 323 населени места в 73 общини в страната, съобщи доц. д-р Сотир Марчев, изпълнителен директор на Българския кардиологичен институт, който е основен организатор на кампанията. Поради големия интерес кампанията ще продължи три месеца, като някои от общините ще бъдат посетени по два пъти, за да бъдат прегледани всички желаещи.  В някои селища заявките за преглед са над 900-в община Годеч, 500 в Ардино, над 200 в Добрич и Оряхово, а до края на кампанията се очаква заявките да се увеличат, каза доц. Сотир Марчев.

Прегледите ще се извършват от екип от кардиолог и медицинска сестра, като над 150 кардиолози от Българския кардиологичен институт ще се включат в кампанията. Института покрива разходите за прегледите и обезпечаването с кардиологични апарати. Пациентите няма да заплащат нищо за прегледите, дори и потребителска такса. Необходимо е да носят само всички предходни  изследвания, които са правили.

Проф. Владимир Данов, началник на кардиохирургичната клиника в болница „Сърце и мозък” в Плевен допълни,  че все по-често приемат за лечение пациенти под 50-годишна възраст. От началото на годината досега в болницата са направили 450 операции. Много от пациентите са приети по спешност и са спасени, тъй като не се налага транспортиране до София.

Съорганизатори на капанията са и Националното сдружение на общините в България, като кметовете по места осигуряват отоплени помещения за прегледите. За нас е важно, че до всяка точка на страната ще стигнат мобилни екипи за високоспециализирана кардиологична помощ, подчерта председателят на Общински съвет – Плевен Мартин Митев, който участва в пресконференцията в качеството си на представител на Националното сдружение на общините в България.

Коментари