Публикация

Кампания за профилактика на рака на гърдата


Кампания за профилактика на рака на гърдата под наслов „Избери да живееш” започва в Пловдив. Специалисти от медицински център „Димед” ще преглеждат всеки петък от 14:00 до 18:00 часа.

„Инициативата не е обвързана със срокове, ще я провеждаме перманентно”, уточни медицинският управител д-р Стефан Димов.

Специализираното женско изследване ще включва консултация и преглед от мамолога д-р Грую Мишев и ехография на двете гърди с ултразвуков апарат.

„Ракът на млечната жлеза е най-честият злокачествен тумор при жените у нас и в повечето развити страни. Той заема 25% от всички злокачествени новообразувания и е на второ място сред причините за смъртност от онкологични заболявания”, посочи д-р Мишев.

Световната статистика на болестта показва, че 1 млн.жени ежегодно развиват рак на гърдата. В България новодиагностицираните всяка година са средно над 3500, т.е. една на всеки 22 жени развива рак на млечната жлеза.

По данни на Националния раков регистър всяка година от коварната болест умират близо 1800 жени. През последните 20 години новооткритите случаи са се увеличи почти два пъти – като данните са представителни не само за България, но и в световен мащаб.

У нас едва 14% от случаите се диагностицират навреме, докато в САЩ и в развитите европейски страни този процент е 50 на сто. Д-р Мишев е категоричен, че когато се открие навреме, заболяването е лечимо в повече от 95% от случаите.

Застрашени са почти всички жени, но има и определени рискови фактори, които увеличават допълнително вероятността от развитие на заболяването. Обикновено това са жени, които вече са боледували или имат роднини с рак на млечната жлеза, жени на 40 години или такива, които са родили първото си дете над 30-годишна възраст или въобще не са раждали. 

„Заболяването може да развият и жени, които са приемали противозачатъчни медикаменти повече от 5 години, консумират големи количества алкохол или имат киста в гърдата”, обясни мамологът.

Той посочи, че в начален стадий ракът на гърдата обикновено няма различими симптоми. Изследванията са първата стъпка за навременно откриване на проблема. Затова профилактиката е изключително важна.

Д-р Мишев препоръчва всяка жена над 20 години поне веднъж годишно да посещава специалист мамолог и да си прави ехография на млечните жлези.

Паралелно в центъра ще се проведат още две кампании: за рак на простатата и за луксация – изменения в тазобедрената става, при новородени. Прегледите и изследванията за тях ще стават с направление от личния лекар.

Всички, които искат да се включат в кампаниите, е необходимо предварително да се запишат на тел. 032/29 49 36 и 0878 899 417.

Коментари