Публикация

9 съвета за добро здраве и дълъг живот

Дълголетието и доброто здраве зависят от ежедневните навици, които имаме


Дълголетието и здравето на хората на 50% зависят от начина на живот, на 20% от гените, на 20% от състоянието на околната среда и на 10% от системата на здравеопазване в страната, където живеят. Затова:

  1. Отделяйте за физическа активност  не по-малко от 30 минути на ден 5 пъти в седмицата. Оптималното време е 300 минути физическо натоварване на седмица. Това ще запази сърцето и кръвоносните ви съдове здрави. Хората, които не обичат да се движат, живеят 6 години по-малко в сравнение с тези, които редовно правят физически упражнения и спортуват.
  2. Разхождайте се - хората, които всеки ден правят 30-минутна разходка, се възстановяват по-бързо от простуди в сравнение с тези, които избягват да излизат навън. Също така едночасова разходка на чист въздух намалява с 20% грешките при решаване на тестве за интелигентност. Освен това учените доказаха, че хората, които често се разхождат, имат по-добра памет от тези, които си стоят вкъщи.
  3. Дори ако сте млад, препоръчително е да измервате кръвното си налягане не по-рядко от 2 пъти в годината, като с увеличаване на възрастта се увеличава честотата на измерване. Нормалното кръвно не бива да превишава 140/90.
  4. Ограничете консумацията на сол и солени храни - учените от Харвард потвърдиха, че солта действително повишава кръвното налягане, което води до сърдечни пристъпи, инсулт и заболявания на бъбреците.
  5. Ако сте пушач, откажете цигарите.Важно е да знаете, че 10 години след последната цигара рискът от инфаркт и инсулт е толкова голям, колкото при хора, които никога не са пушили.
  6. Консумирайте плодове и зеленчуци -  не по-малко от 5 броя всеки ден
  7. Пазете теглото си в нормата - хората с наднормено тегло живеят средно 8 години по-малко.
  8.  Ограничете консумацията на алкохол. Редовната употреба на алкохол намалява продължителността на живота с 23 години.
  9. Спете достатъчно - хроничното недоспиване съкращава живота средно с 5 години.

Коментари