Публикация

БЛС мотивира младите лекари на България да продължават да се развиват в родината

БЛС мотивира младите лекари на България да продължават да се развиват в родината

За шеста поредна съсловната организация раздаде стипендии на лекари специализанти и редовни докторанти


Български лекарски съюз връчи традиционните годишни стипендии на млади лекари специализанти и редовни докторанти. Награждаването, което се прави за шеста поредна година, се състоя на 13 декември на официална церемония, в гр. София, хотел Анел. Инициативата на БЛС има за цел да поощри новото поколение млади и обещаващи лекари, които са избрали да се реализират в България, като им се осигури безпроблемно обучение, посредством предоставяне на годишна стипендия в размер на 400 лв. месечно. Тази година наградените стипендианти бяха 31.

 

Събитието бе уважено от д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на народното събрание, д-р Даниела Дариткова, председател на комисията по здравеопазване, ректори и декани на медицински университети, мениджъри на големи болници, представители на фармацевтични компании, които са спонсори на събитието и др.

 

„Знаково е, че съсловието подкрепя младите хора и ги насърчава да се развиват в България. Радвам се, че има подобни инициативи и пожелавам да продължавате да насърчавате младото поколение в тяхното кариерно израстване. Важно е всеки един човек да следва мечтите си, затова млади колеги, трябва да мечтаете, защото понякога мечтите се сбъдват“, сподели д-р Джафер в приветствието си към гостите.

 

В своето изказване, д-р Дариткова, председател на комисията по здравеопазване отбеляза, че е изключително важно всички отговорни институции да бъдат обединени около обща кауза в задържането на младите хора в България.

„Това е едно от позитивните събития, които се случват в здравеопазването и съм радостна, че за поредна година мога да присъствам на него. Независимо от различните политически виждания, всички сме единни по въпроса, че трябва да работим заедно в посока задържане на лекарите в България и изграждане на единна здравна система, която да предоставя високо качество на медицинската услуга, отбеляза д-р Дариткова

На събитието бе изнесена статистика за напусналите страната ни лекари през последните 9 години, както и предпочитаните за кариерно развитие държави. Тенденцията на заминаващите медици от България е между 400 и 500 души на година, като за 2017 те са 357, а предпочитани дестинации остават Германия, Англия и Франция.

 

„Младите лекари трябва да бъдат поощрявани и уважавани за нелекия труд, който полагат. Необходимо е всички да си дадем сметка, че бъдещето на държавата ни е в ръцете на тези хора, които независимо от по-добрите възможности за реализация в чужбина, са останали да работят тук. Важно е да се провежда насочена политика за задържане на кадрите в България“, категоричен бе д-р Юлиан Йорданов, председател на акредитационния съвет на БЛС.

 „Благодаря на младите колеги за това че сте избрали медицината като своя професия, затова, че сте готови да жертвате времето и личния си живот, за да се отдадете на призванието да бъдеш лекар. Благодаря Ви и, че сте решили да се развивате в родината, защото колко повече се усилия полагате, толкова по-полезни ставате на себе си и на българските пациенти, а всички те имат нужда от хора като вас“ , сподели д-р Венцислав Грозев, председател на БЛС в своето приветствие към младите лекари.

 

Коментари