Публикация

Кога косата побелява твърде рано

Кога косата побелява твърде рано

Дефицит на витамини и тютюнопушене допринасят за преждевременното посивяване на косата


Побеляването на косата е нормална част от процеса на стареенето. Бели коси обаче могат да се появят на почти всяка възраст. Даже тийнейджърите и хора между 20 г. и 30 г. може да имат бели коси.

 

В човешкото тяло има милиони космени фоликули. Това са малки гнезда, от които покарват космите, като в тях има и пигментиращи клетки, съдържащи меланин. С течение на времето космените фоликули губят пигментни клетки и косата започва да расте бяла.

 

Причини за побеляването на косата

 

Освен възрастта може да има много причини, поради които косата на човек започва да побелява, съобщава изданието Medical News Today. Ето най-често срещаните:

 

Дефицит на витамини

 

Дефицит на витамини като B-6, B-12, биотин, витамин D или витамин E може да доведат до преждевременно посивяване на косата.

 

Хранителните дефицити влияят на пигментацията на космите, показа изследване от 2015 г., публикувано в сп.  Developmentnotes. Екипът изследвал какво влияние оказва недостигът на витамин D-3, B-12 и мед. Изводите му са, че е възможно цветът на косата да може да се възстанови при подходящо набавяне на организма с необходимите витамини. 

Друго изследване от 2016, за което е докладвано в сп. International Journal of Trichology, свързва преждевременното посивяване на косата при млади индийци под 25-годишна възраст с ниски нива на серумен феритин, който се свързва със  желязото в организма, на витамин B-12 и на добрия холестерол  HDL-C.

 

Дефицит на витамини и тютюнопушене допринасят за преждевременното посивяване на косата
При много хора побеляването е свързано с генно предразположение.

 

Гени

 

Преждевременното посивяване на косата се свързва от повечето специалисти с генетичното предразположение на човека. Расата и етносът също играят роля. Преждевременното посивяване при белите хора може да започне още от 20-годишна възраст. При азиатците то тръгва от 25-годишна възраст, а при афро-американците  - от около 30-годишна възраст, показва изследване, проведено през 2013 г.

 

Оксидативен стрес

 

Оксидативният стрес в организма може да играе определена роля при преждевременното побеляване.  Оксидативният стрес причинява дисбаланси, когато няма достатъчно антиоксиданти, които да противодействат на вредните последствия от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули, които увреждат клетките, като допринасят за процеса на стареенето и различни заболявания.

 

Твърде голям оксидативен стрес може да доведе до развитието на заболяването витилиго. То също може да е причина за побеляването на косата, защото е свързано със смъртта на клетките с меланин или със загубата на клетъчни функции.

 

Някои заболявания

 

Някои медицински състояния, между които автоимунните заболявания, може да увеличат риска човек да започне да побелява по-рано. Изследване, публикувано през 2008 г., също така показва връзката между проблемите с косата и проблеми със щитовидната жлеза.

 

Тютюнопушене

 

Изследване, проведено от 2013 г., показва, че пушачите са два пъти и половина повече застрашени от ранно посивяване преди 30-годишна възраст в сравнение с непушачите, съобщава сп.  Italian Dermatology Online Journal.

 

Проучване от 2015 г., публикувано в  Journal of the American Academy of Dermatology , демонстрира, че пушенето е свързано с преждевременното побеляване при млади мъже.

 

Химически бои за коси и продукти за коса

 

Химически бои и други продукти за коса, дори шампоани, могат да допринесат за преждевременното побеляване на косата.  Много от тези продукти съдържат вредни съставни вещества, които намаляват количеството на меланина вкосмите.  Водородният пероксид, който се съдържа много бои за коса, е едно от тези вредни вещества. Прекомерната употреба на продукти, които изсветляват косата, могат евентуално да причинят нейното побеляване.

 

Превенция и възстановяване на цвета

 

Ако причината за побеляването на косата е ген или пък нормалният процес на стареене, нищо не може да предотврати или да обърне този процес. Ако обаче побеляването се дължи на медицинско заболяване, подходящата терапия би могла да върне оцветяването на косъма или поне да спре процеса на побеляването.

 

Повече антиоксиданти

 

Хранителен режим, който включва много храни, богати на антиоксиданти, между които зеленчуци и плодове, може да помогне за предотвратяването на посивяването на косата. Такъв тип диета ще намали оксидативния стрес в организма.

 

Дефицит на витамини и тютюнопушене допринасят за преждевременното посивяване на косата

 

Храни, богати на антиоксиданти, са:

 

 

•        Пресни плодове и зеленчуци

•        Зелен чай

•        Зехтин

•        Риба

 

При недостиг на витамини

 

Всеки, който има проблем с побеляването заради дефицит на витамини, трябва да консумира повече храни, с които може да си ги набави. Така например, морските дарове, яйцата и месото са добър източник на витамин B-12, а млякото, сьомгата и сиренето са отличен източник на витамин D. Хранителните добавки с витамини също могат да коригират определени дефицити.

 

Спрете цигарите

 

Дефицит на витамини и тютюнопушене допринасят за преждевременното посивяване на косата

Пушенето оказва отрицателно въздействие върху целия организъм и допринася за появата на белите коси. Затова съветът на специалистите е – спрете цигарите!

 

Натурални препарати

 

Натуралните препарати са много добра алтернатива на химическите бои за коса, които допринасят за преждевременното посивяване, а може да предизвикат и алергична реакция.

 

Сред природните продукти, които могат да подсилят косата и да забавят нейното побеляване, са листа от къри, черен чай,  масло от тиква кратунка, индийско цариградско грозде и др. С точната диагноза и лечение побеляването на косата може да бъде спряно и тенденцията дори да бъде преобърнато при някои случаи.  

Коментари