Публикация

Спасиха бебе, родено със сърце извън гръдния кош

Спасиха бебе, родено със сърце извън гръдния кош

Момиченце във Великобритания се пребори да живее, претърпя 3 операции за 3 седмици


Британски лекари спасиха бебе, родено със сърце извън гръдния му кош. Малката Ванилоуп Хоуп Уилкинс е претърпяла 3 операции от раждането си преди 3 седмици досега, но вече се чувства добре, предаде Би Би Си.


Ванилоуп била родена с рядкото заболяване ectopia cordis, при което сърцето е извън гръдния кош. Бебетата с такова заболяване са няколко на милиони раждания, като в повечето случаи децата са мъртвородени. Във Великобритания това е първият случай, при който дете в такова състояние оцелява.

 

Момиченце във Великобритания се пребори да живее, претърпя 3 операции за 3 седмици
Малката Ванилоуп с родителите си в болницата. Снимки: Би Би Си

 

Още преди раждането преглед с ултразвук показал, че сърцето на детето е извън гръдния кош. Шокът бил огромен за родителите – 31-годишната Наоми Финдли и 43-годишният Дийн Уилкинс. Лекарите посъветвали майката да направи аборт, като предупредили родителите, че шансовете детето да оцелее в това състояние са почти нулеви. Родителите обаче си платили за кръвен тест, който показал, че няма отклонения в хромозомите на детето, и решили да не прекъсват бременността.


Никой не вярваше, че малката ще се справи, освен нас“, разказва сега щастливата майка Наоми.


Ванилоуп трябвало да се роди точно преди Коледа. Лекарите обаче извадили детето с Цезарово сечение на 22 ноември, за да се намали опасността от инфекции и увреда на сърцето. На раждането в гр. Гленфийлд присъствали около 50 медицински специалисти – гинеколози, кардиохирурци, анастециолози, неонатолози и акушерки.

 

Момиченце във Великобритания се пребори да живее, претърпя 3 операции за 3 седмици

 

50 минути след раждането момиченцето било подложено на първата операция за връщане на сърцето му обратно в гръдния кош.  При последната операция лекарите използвали кожа на самото дете, за да покрият дупката в гръдния кош над сърдечната област. 

 

Ванилоуп се оказва много упорит боец и вече успешно се възстановява. В бъдеще й предстоят още операции. 

 

Кардиоложката Франсиз Бюлък обяснява, че в бъдеще специалистите може да използват 3D принт технология или някаква органична материя, за да създадат вътрешна защитна преграда в гръдния кош на детето. 


Още за историята на малката Ванилоуп вижте в прикаченото видео.


През последните години няколко деца в САЩ също са били родени със сходен проблем, но днес са живи и здрави. Сред тях е Орина Карденас, която живее със специална предпазна жилетка.

Коментари