Публикация

Super Mario 64 бори деменция и Алцхаймер

Учените излязоха с ново становище относно ползите и вредите от видеоигрите


Учени проведоха мащабно  изследване върху употребата на видеоигри, резултатите от което оповестиха  в списание PLOS ONE. Изненадващо за всички, техните изводи са : видеоигрите и най-вече Super Mario 64 помагат да се избегнат когнитивните нарушения при възрастните хора и даже е възможно да се предотврати развитието на болестта на Алцхаймер.

В експеримента взели участие  33 души на възраст от 55 до 75 години, които били разделени на три групи, като едната от тях играла Super Mario 64 по половин час на ден.
Другата група започнала да взема уроци по пиано, а третата група с нищо не променила начина си на живот.

Шест месеца по-късно учените направили  изследване на мозъка на доброволците и от трите групи и провели с тях тестове, провокиращи логичното им мислене. Оказало се, че при участниците, които играли Super Mario 64 , се е увеличил обемът на сивото вещество в хипокампа на мозъка и се е подобрила краткосрочната памет. При свирещите на пиано също се е увеличило сивото вещество. А в третата група е била констатирана определена степен на атрофия в тази област на мозъка.

Проблемът с деменцията е винаги в обекна на изследвания на експертите, като те ясно сочат, че 3D-игрите, в които трябва да се решават главоблъсканици и да се използва логика, водят до увеличен обем на сивото вещество в хипокампа при млади хора.

 

Учените се надяват получените резултати да помогнат в битката с Алцхаймер, защото според тях определено има връзка между обема на хипокампа и риска от развитие на заболяването.

източник: www.jivotatdnes.bg

Коментари