Публикация

Защо е необходимо обучението за контрол на диабета?


Световната здравна организация обяви, че диабетът е най-скъпоструващата пандемия, която може да постави на колене всяка здравна система. На всеки 5 секунди в света някой заболява от диабет.

Диабетът не се лекува, затова е важно човек да се научи да го „държи под контрол”, така че да живее пълноценно въпреки болестта.


Особено ценно помагало как да стане това е книгата „Стъпка по стъпка в здравословното хранене с Галя Вутова”. Един сериозен труд, базиран върху най-новите практики в контрола на диабета, със много съвети, рецепти, таблици и илюстрации за по-лесно ориентиране в количеството и съдържанието на всеки продукт.

Книгата е наръчник не само за болните от диабет, но и за всички, които искат да се предпазят от него.

Галя Вутова, консултант по хранене и обучение по диабет, пред Хелт медия:

Когато говорим за диабета, обикновено темата са лекарствата, контролът не остава ли на заден план?
Контролът на диабета е най-важното, което всеки човек с тази болест трябва да успее на прави – защото от това зависи дали ще се развият усложнения, кога и в каква степен ще се развият. Апаратите за измерване на кръвната захар в домашна обстановка позволяват всеки страдащ от диабет да проследява нивото й. От друга страна, личният лекар задължително прави един път годишно изследване на кръвната захар.

Всъщност, за диабета е важен не само контролът на кръвната захар - важно е теглото да бъде близо до нормата, същото се отнася и за обиколката на талията – за жените – до 80 см, за мъжете – до 94. Мерките съответно над 88 и над 102 см са сигнал за много висок риск от диабет за здравите хора и за висок риск от усложнения при диабетно болните.

Защо талията? Защото тя е показател доколко тялото е запазило чувствителността си към инсулина.

Колко от болните контролират диабета добре и каква е ролята на обучението на пациентите?
Не повече от една четвърт от хората с диабет у нас контролират болестта добре.
За съжаление, в момента обучението за контрол на диабета не се покрива от здравната каса. А личните лекари и специалистите имат минути за работа с пациента – повечето време отива в попълване на документацията. Процесът на лечение не включва специални програми за обучение, това се прави единствено по време на прегледа.
Няма и хора, които да са подготвени да правят точно това – обучение на пациента как да живее с диабет – как да се храни, как да се движи, как да контролира заболяването, как да реагира в определени ситуации... Например при планиране на една бременност, ако жената има диабет, как да се спортува с това заболяване, как да поддържа един интензивен начин на живот, какъвто съвремието налага.

Да се грижиш за диабета означава да знаеш много, да имаш богата информация, за да бъдеш независим от здравните специалисти, тъй като ги виждаш само веднъж на месец или на няколко месеца. Затова човекът с диабет трябва да има достатъчно добра, надеждна информация, върху която да стъпи.

Какво представляват специалните програми за обучение и достъпни ли са?
За обучение са необходими между 30 и 50 мин. – обикновено половината време е за въпросите на пациента. Особено нужно е обучението при новооткрити пациенти.
В нашия център в ДКЦ „Св.Лука” в София изграждането на индивидуален хранителен режим е 20 лв. Обучението по група теми, специално регламентирани, струва 20 лева. Ако това е работещ пациент, той е мотивиран да ги даде, за да има изграден хранителен режим и програма, по която да се движи. Необходими са 2-3 посещения годишно, за да има пациентът необходимата база, върху която да стъпи.

В центъра правим обучение не само на болния, но и на хората, с които най-често общува. За да бъдат пълноценна подкрепата, близките трябва да са добре подготвени.
Освен това, за да бъде максимално ефективен, режимът задължително трябва да бъде индивидуален. Това се отнася и за физическата активност, и за храненето.

Под режим на хранене не се разбира само количество храна, а също и как то да бъде разпределено по приеми. Защото ако храната бъде определена като количество, но не бъде адекватно разпределена в зависимост от инсулиновата доза или приеманите таблетки, или от физическата активност, или от всекидневната ангажираност, тогава  резултатът не е максимален.
При промяна на горните условия актуализацията на режима е наложителна.

Най-честите грешки, когато говорим за диабет?
Първо, има едно начално залитане в много строги диети. Трябва да се говори за индивидуален хранителен режим, а не за строги диети – чисто въглехидратна, с някакви супи, само зеленчуци или пък чисто белтъчни, млечни и т.н. Диетата на Дюкан например може да доведе до бъбречни усложнения, до поява на подагра, до усложняване на хипертонията, увреждане на кръвоносните съдове.

Заблуда е, че има специална диета за хората с диабет. Те трябва да се хранят здравословно, както всеки, който не иска да се разболее от диабет, сърдечно-съдова болест, затлъстяване и т.н.

Грешка е и залитането в тежки физически натоварвания и гладуване с надеждата, че те могат да отменят лечението с таблетки и инсулин. Това категорично не е вярно. Има хора, които се натоварват прекомерно във фитнеса по 2-3 часа – това може да доведе до усложнения.

Друга разпространена заблуда е, че ако минеш на инсулин или приемаш таблетки, това отменя хранителния режим и вече може да ядеш пасти, торти и всичко, което до момента е било ограничено.

А какво точно означава мантрата „здравословно хранене”?
Три основни неща – да подбираш възможно най-здравословните храни, да научиш кои са подходящите конкретно за теб количества и как да ги разпределяш в рамките на денонощието. На това, заедно с всички останали практически умения, учим пациентите в специализираните кабинети и обикаляйки 60 града в страната в рамките на инициативата „Заедно срещу диабета”.

Колко важна е активността на самия пациент?
Самоконтролът е по-важната част от процеса на контрол на диабета. Ако кръвната захар се следи в домашни условия, пациентът би могъл сам да взима решения за лечението – по отношение дозата на инсулина, на таблетките.

Германско изследване показва, че пациентът се мотивира много повече, когато вижда неколкократно дневно резултата от усилията си, положени за контрола. Диабетно болният трябва да е активната страна в процеса.

 

Коментари