Публикация

Размисли за хранителните добавки

Размисли за хранителните добавки

НОБИОТЕХ ЕООД e МСП, основано през 2014 г. Компанията извършва проучвания в областта на природните продукти и суровини за производство на висококачествени крайни продукти под формата на храни, фармацевтични и козметични изделия, базирани на характерни български природни суровини.


Днес се разходих из аптеките с идеята да си намеря нещо полезно за подкрепа на организма в сезона на грипа и отслабения имунитет. Аз съм химик, работил съм в сферата на науката, фармацевтичното производство и хранителните добавки, както и в сверата на контрола на храни и R&D. Създадох ИноБиоТех, защото исках да променя нещата, исках нещата да са не такива, а малко по инакви. Винаги съм се ръководел от научното, от идеала за това да направим човечеството по-добро, първата стъпка от който процес е да го направим по-здраво.. физически и психически. Разочаровах се от аптеките, които обиколих, тъй като те са прекалено комерсиализирани и не предлагат, това, което търся – здраве. Там се продава на практика обратното, тъй като то, каточели е пазарно изгодно. Скоро споделих с една фондация, че лекуването на човека става докато той е здрав, „разболееш ли се, от там нататък започва бизнеса.”, така казах, но май не ме разбраха. 

 И така, какво са хранителните добавки? Защо ги използваме и как те ни помагат?

Човечеството се храни над  90% само с 4 култури – ориз, царевица, соя и картофи. Пшеницата и други популчрни зърнени продукти предсташлчшат знаюително по-малък дял. Всяко животно, в това число и човека, обаче е пригодено в хода на стотици хиляди години еволюция да се храни с по-разнообразни хранителни ресурси, които в последните 100-200 години бяха силно редуцирани в следствие на различни фактори. На планетата съществуват над 5000 ядливи растения. Нещо повче – ние храним и живитните, чието месо, мляко и яйца, консумираме със същите храни и много химически средства за повишаване на „рандемана”, в резултат на което тези хранителни ресурси също са с обеднен състав и качество. Ние имаме нужда от диверсифицирана диета, която съвременните комерсиални храни не могат да ни осигурят, а това е необходимия инструмент на нашия организъм за да бъде здрав.

Освен това, повечето растения синтезират вторични метаболити и ензими (това е тяхната имунна система), посредством които се пазат и противодействат на външните неблагоприятни условия и фактори, и които са изклюително ценни за нас – хората когато ги консумираме. Поставени, обаче във култивирана (благоприятна за живот и високи добиви) среда тези растения стават „мързеливи” и качествата им, съответно неблагоприятни за нас – консуматорите. В днешния, пренаселен свят не е възможно да се храним с качествена храна, защото това е привилеги на малцина – тя е малко, съответно – скъпа.

Поради товал, е необходимо да добавяме разни полезни неща към храната си, за да балансираме и диверсифисираме диетата, съответно да дадем оръжията на нашия организъм, с които той да се пребори с болестите, да бъде здрав и жизнен и да ни служи вярно, както бихме искали.

Повечето хора, когато чуят хранителни добавки разбират витамини. Тези от вас, които ходят на фитнес разбират и протеини. Масовото схващане за хранителните добавки е силно изкривено, но тъй като представата е изкривена у повечето хора - УСЕРИ (users), То ненормалното се превръща в нормално.

Витамините са нужни ресурси на организма, но не единственото нужно. В едно растение има няколко хиляди потенциално полезни вещества, от които стотици изключително необходими.. Как бихме могли да опростим една толкова сложна задача? Витамините биха могли и да бъдат опасни, когато се предозират. За щастие обаче това няма как да се случи, ако си ги набавяме от природни източници, където всичко е съвършено балансирано.

Разбира се, че прекрасната идея за хранителното подпомагане се яхва от бизнеса.  Да, на нея се придава комерсиален елемент, който за съжаление доминира и точно тук започва спецификата и тънкостите.

Оказва се че повече от 80% от хранителните добавки са със много съмнително качество. Защо? А какво е това качество? Чели ли сте „Дзен и изкуството да поддържаш мотоциклет?”

Защото качеството им е много трудно доказуемо и липсват критерии за обективна оценка. Контрол над добавките на практика няма и единственото на което може да разчита потребителя е съвестта на производителя. За съжаление, обаче така няма също рядко се намира. Вече не е времето на Съвестните хора. То отмина. Никой не може да вярва на етикета на хранителната добавка, защото никой не контролира това, което е изписано на него. И тук влизаме в омагьосан кръг. Тези продукти са обикновено много сложни системи, който практически не могат да се контролират. Няма критерии за това. Може да се контрилора дали са вредни, но дали са полезни – не. Или контролът е толкова скъп, че е безсмислен. От това и се възползва бизнеса. В стремежа за максимална разлика между себестойност и продажна цена се залага на евтини суровини, евтини технологии, обещават се невъзможни и всевъзможни магически ефекти. Рекламира се от хора, които знаят как да говорят, но не знаят какво говорят.

Истинските хранителни добавки са природните средства. Всяка химическа намеса трябва да бъде регулирана и контролирана, защото би могла да причини обратния на желания ефект.

Този род продукти, обаче, както казахме, са изключително трудни за дефиниране и контрол, тъй като са много сложни. И се получава ситуацията в която, както винаги – потребителя бива излъган.

В повечето случаи на потребителя се продава не хранителна добавка, не нещо полезно, а нещо евтино + скъпа опаковка, скъпа реклама и скъпи обещания. Именно това видях днес в аптеката. Именно това исках да променя с Инобиотех. Нормално в този бизнес, който е пренаситен вече, себестойността на продукта е 10-20% от цената. В Инобиотех себестойността на продукта е над 50% от цената му. Качеството се контролира, а водещото е ей онова, с което започнах размислите си. Много аптеки не желаят да вземат моите продукти, защото имало много такива. Не, аз днес не видях такива като мойте. Днес видях реклами и кухи опаковки.

 

Какво представлява Витафит и защо е по-различен от останалите препарати на пазара?

Витафит е 100% натурален. В него няма дори добавена Вода. Всичко е както го е направила майката Природа.

Той е базиран на студенопресовани кавитационни мацерати от черен бъз и арония, при минимален контакт с кислород, и концентрирани под вакуум и ниска температура. Технологията е иновативна и е насочена в посока запазване на всичко ценно от тези плодове.

Черният бъз се обработва ръчно, като не се допуска неузрели зърна да попарнат в сиропа.

Към тази полезна основа, се добавя специално подбран микс от билкови екстракти, така че те да действат синергично и укрепващо на организма в сезона на грипа, отслабения имунитет, кашлиците и понижения тонус.

За да бъде вкусен и още по-полезен, Витафит е подсладен с най-висококачествения мед в света – Българския, некаращисван, неподправен, контролиран, с дефиниран произход, истински.

 

Витафит носи подписите на видни учени като проф. Христо Крачанов и д-р Крум Бърдаров, който лично гарантират за качеството на продукта с имената си. 

Препаратът е разработен с идеята за цялостна защита на детския и възрастния организъм от:

  • грипни и вирусни заболявания
  • мощна стимулация на имунната система
  • срещу респираторни заболявания, суха и влажна кашлица
  • благоприятства бързото възстановяване при простудни заболявания.
  • Продукт за цялостна защита при деца и възрастни.
  • използван многогодишният опит на Научно-изследователския институт по имунология на Сибирския отдел на академията на медицинските науки...

....Използвайки комбинация от:

 ехинацея, плодове от шипка, листа от малина, мащерка, листа от подбел, 

Ефективността на този продукт по отношение на имунната стимулация се обяснява с това, че той въздейства едновременно на четири звена за укрепване на нашия имунитет.

Повишаване на фагоцитарната активност на имунните клетки 

                В нашия организъм има много важни имунни клетки – макрофаги, което в превод от латински означава „големи унищожители”. Те не случайно са получили такова название, тъй като имат способността да поглъщат и разрушават клетките на бактериите и клетките, поразени от вируси. Но при много хора макрофагите губят своите навици, което е свързано с негативното въздействие на екологичните фактори и недостига в храната ни на имуноактивни вещества като витамин С, бетакаротин и биофлавоноиди.
Сиропът «ВитаФит» включва в състава си такива лекарствени растения като: шипка и листа от малина, които в голямо количество съдържат тези биологично активни вещества, «подстрекаващи» активността на макрофагите.

Активизиране синтеза на имунни клетки 


При много хора имунодефицитните състояния са свързани с недостатъчно количество имунни клетки (най-ярък и печален пример за което е СПИН). За щастие в природата съществуват ефективни и безопасни биологично активни вещества, способни да повишат синтеза и количеството имунни клетки. 
Сиропът «ВитаФит» съдържа екстракт от ехинацея, в който има особени полизахариди. Тези имуноактивни вещества не само стимулират образуването на нови имунни клетки но и „тренират” вече съществуващите.

Активизиране синтеза на антитела 


Имунните клетки могат да разрушават чуждите на организма обекти, поглъщайки и разрушавайки ги. Но в организма на човека има още по-ефективно и точно оръжие – антителата – особени белтъчни вещества, които се изработват от имунните клетки в отговор на проникването на инфекция в организма. Тези антитела „проследяват” вирусите и бактериите, прикрепят се към тях и ги разрушават.
Сиропът «ВитаФит» съдържа екстракти от ехинацея и мащерка, които стимулират изработването на антитела в организма и с това повишават неговата устойчивост към инфекции.
 

Активизиране синтеза на интерферони 

                Интерфероните са уникални противовирусни вещества (белтъци), които се изработват в нашия организъм в отговор на проникването на вируси. Тези вещества не са способни да разрушават вируси, но ефективно блокират тяхното размножаване и с това предотвратяват по-нататъшното развитие на инфекция.
Сиропът за засилване на имунитета «ВитаФит» съдържа обогатен екстракт от ехинацея, който стимулира изработването на интерферони в нашия организъм, подготвяйки го за неизбежната среща с вирусите.
Така сиропът за засилване на имунитета «ВитаФит» създава непреодолима бариера на пътя на инфекциозните възбудители.

Във формулата са присъстват:

  • бъзак, срещу простуда грип и кашлица
  • арония, за засилване на имунната система
  • теснолист живовляк, срещу кашлица
  • женшен и мед – енергия и имунитет...

Клиновитал

Хранителната добавка Витафит е един чудесен продукт за превенция и борба с със сезонните
патологии като грип, възпалителни процеси, хрема, отслабен имунитет. Витафит е 100%
НАТУРАЛЕН ПРОДУКТ, подходящ както за деца, така и за възрастни. Не съдържа консерванти,
оцветители, допълнителни аромати и изкуствени добавки. Витафит е умният избор за цялото
семейство.
Подходящ за вегани, и хора ориентирани към употребата на автентични напълно природни
продукти.
Какво представлява Витафит?
ВитаФит е 100% натурална сиропна форма, съставена от силно концентрирани, студено пресовани
сокове от бъзак и арония, в които са добавени високи концентрации екстракти от теснолист
живовляк, шипка, подбел, ехинацея палида, женшен, мащерка и листа от малина, подсладени с
най-качествения български пчелен мед. По този начин е необходимо приемането на малки дози
от сиропа с максимален терапевтичен ефект. Препаратът е разработен с идеята за цялостна
защита на организма от грипни и вирусни заболявания, чрез мощна стимулация на имунната
система. Много ефективен срещу респираторни заболявания, кашлици, възпалителни процеси, и
благоприятства бързото възстановяване при простудни и грипни заболявания. Продукт за деца и
възрастни. Приема се по една до три супени лъжици сутрин на гладно.

Прикачени файлове

pdf
Уведомление
Витафит
Ден На предприемача Русе 2016

Коментари