Публикация

Не подценявайте проблемите с паметта

Не подценявайте проблемите с паметта

Ако забравяте, причината може да не се дължи на свръхнатоварване, пояснява д-р Вълчо Найденов, невролог в болница „Каспела” – Пловдив


В последните години хората над 60 години, които страдат от паметови нарушения, се увеличават. Очаква се техният брой да нарасне с около 4 пъти в следващите 40 години. Разбира се, ако не се открият медикаменти, които да забавят или да предотвратяват съответните процеси в мозъка.

 

Трябва да се отбележи, че през последните 30 години диагностиката на паметовите нарушения бележи значителен напредък. Това е клиничен синдром, при който се наблюдава упадък на множество когнитивни функции - всекидневните дейности на болните се нарушават, настъпват промени в концентрацията. 

 

В продължение на дълги години паметта е била разделяна на краткосрочна и дългосрочна. Най-често пациентите търсят специалист чак когато когнитивните нарушения са напреднали много. Причината за това е, че на първоначалните проблеми (на лекия паметов дефицит) не се обръща сериозно внимание, отдават се на умствено натоварване, на разсеяност, на депресия. А тези симптоми не са безобидни, те говорят за предстоящ по-сериозен проблем. Д-р Вълчо Найденов

 

Хората идват при нас, когато краткосрочната памет е изцяло нарушена, когато не са в състояние да запаметяват нови мисловни модели. Например те не могат да повторят 3 думи, които са чули преди 10 минути. 

 

Деменцията е синдром, който обхваща много голяма група заболявания, като най-сериозна е болестта на Алцхаймер. Не бива обаче да се подценява и мозъчносъдовата болест – България е на първо място в Европа по мозъчни инфаркти (мозъчен инсулт). 

 

При голяма част от пациентите, преживели инсулт, са налице паметови нарушения. Някои развиват такива на по-късен етап. Те вече се дължат на атеросклероза на мозъчните съдове – развива се т.нар. съдова деменция, т.е. пак има проблеми с паметта. 

 

За българските пациенти е достъпен продуктът „Мемостор”. Той е регистриран като хранителна добавка, преминал е няколко клинични проучвания при две групи пациенти - със съдова и с дегенеративна деменция. Резултатите от изследванията показват, че основните съставки на препарата са изключително добре балансирани за поддържане на нормалното функциониране на мозъка, като подпомагат възпроизвеждането на информация, обучението и паметта. 

 

„Мемостор” е подходящ за хора с леки паметови нарушения, с мозъчносъдова болест. Полезен е и за подрастващи и млади хора, които трябва да усвоят огромен обем информация за кратко време. Повлиява благоприятно и на такива, които са подложени на хроничен стрес и умора, като засилва тяхната концентрация и внимание. 

 

Препаратът съдържа желязо, пантотенова киселина, уридин, цитидин, глутамин. Желязото подобрява продукцията на кръвните клетки, а пантотеновата киселина редуцира стреса. Уридинът пък спомага за развитието на нови асоциативни връзки в мозъка и комуникацията между невроните, пречи на енергийното изчерпване, примерно при психоемоционална свръхнатовареност – а такива моменти и ситуации в живота си е имал всеки от нас. Уридинът играе роля и на невротрансмитер между невроните. Той индиректно повишава допамина, който пък е свързан с по-висока възможност за подобряване на вниманието. Цитидинът поддържа клетъчните структури, а пък глутаминът е важен източник на енергия за мозъка.

Коментари

Имам въпрос. Аз съм на 49 години. От няколко години имам проблем с паметта. Отдавах го на динамичния начин на живот,но явно не е от това. Казаха ми ,че може да се дължи на заболяването ми/хашимото/. А възможно ли е да е от увреждане на междупрешленните дискове на шиен отдел.И има ли връзка началната миелопатия?