Публикация

В България лекуват катаракта с уникален за Европа метод

С помощта на метална нишка се раздробява и най-твърдата биологична леща на окото


С помощта на нов метод успешно се премахва и най-твърдата катаракта на окото, без това да крие рискове за пациента. Терапията е уникална за Европа и засега се прилага само в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда. Методиката е изнамерена наскоро и за момента се осъществява от водещите офталмолози в САЩ. Ръководителят на отделението по офталмология в лечебното заведение доц. Алек Топов разказа, че тази операция се прави най-вече при катаракти, които са невъзможни за раздробяване с ултразвук или фемтосекунден лазер, защото са прекалено твърди.

 

 „До момента има два варианта, с които можем да разбием ядрото на биологичната леща. Единият е факоемулсификацията, при която с ултразвук и помощен инструмент разчупваме ядрото. След това продължаваме с поставянето на имплант. Вторият вариант е използването на фемтосекунден лазер. С него се правят разрезите и с него също се разчупва ядрото, но той не е показан и даже понякога е много опасен при изключително твърдите катаракти“, обясни специалистът. Той добави, че досега в случаите, когато не може да се приложи факоемулсификация или фемтосекунден лазер се е правело екстракапсуларна екстракция. Това е остаряла операция, който в световен мащаб вече се прилага рядко.

 

При новия метод разрязването на ядрото на биологичната очна леща се прави с помощта на метална нишка. Идеята за този вид операции е заимствана от кардиохирургията и инвазивната кардиология, където тромбите се раздробяват с подобна нишка, за да се възстанови проходимостта на кръвоносния съд.

 

Д-р Топов заяви, че методът подобрява качеството на операцията, а възстановяването след нея е изключително бързо – в рамките на една седмица. Той припомни, че при екстракапсуларната екстракция възстановяването може да трае и 3-4 месеца, тъй като след разрязването на роговицата, тя се зашива с конци. По думите му новата терапия е изключително опростена и много лесна за изпълнение от страна на лекаря. Възможно е да се прилага при всички форми на катаракта, а не само при най-тежките. При нея има възможност да се направи и комбинация с фемтосекунден лазер, като той се прилага на първия етап от операцията.

 

За момента прилагането на методиката в офталмологичното отделение на Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда не изисква допълнително заплащане от страна на пациентите. Причината е, че инструментът, с който се извършва операцията, е доставен по безплатна програма. До момента методът е приложен на десетина човека, при които се наблюдава бързо възстановяване и липса на усложнения.

 

Катарактата е заболяване, което обикновено се среща при хора в третата възраст. Представлява помътняване на биологичната леща и се лекува чрез поставяне на вътреочна леща.

Коментари