Публикация

Пиенето на чай намалява риска от глаукома, установи проучване

Пиенето на чай намалява риска от глаукома, установи проучване

6 чаши на седмица намаляват опасността да се развие болестта


Всекидневното пиене на топъл чай намалява риска да се развие глаукома, показва ново проучване в САЩ.

 

Макар че той не може да ви предпази напълно от заболяването, изследователите наистина смятат, че антиоксидантите и естествените противовъзпалителни вещества, които се съдържат в чая, може да играят роля при намаляването на вероятността човек да развие очното заболяване, пише в. „Индипендънт“.

 

Смята се, че от глаукома страдат около 57,5 млн. души по света. Тя се причинява от налягане на течности във вътрешността на окото, които увреждат очния нерв и могат да доведат до слепота, ако заболяването не бъде диагностицирано.

И докато рискът от развитие на глаукома се увеличава с възрастта, тя също така може за засегне бебета и малки деца.

 

Има връзка между пиенето на топъл чай и развитието на глаукома. Тези, които пият повече от 6 чаши на седмица, са по-малко застрашени да развият заболяването, установи изследване в САЩ.

 

Рискът за тези, които пият чай в такива количества, е със 74 процента по-нисък, смята екипът от изследователи от Калифорнийския университет, Лос Анджелис.

 

Изследвани били 1678 участници на възраст на и над 40 години. Били взети и данни от национално изследване, проведено през 2005 г. Изследвана била консумацията на кафе, топъл чай, безалкохолни напитки и студен чай и дали тези напитки съдържат кофеин или не.

Изследователите обаче приемат, че проучването има своите ограничения като това, че липсват данни за вида на консумирания чай, възможни грешки в диагнозата и фактът, че много малко от участниците са били с глаукома. Резултатите засега са предварителни, уточняват от екипа.

 

Коментари