Публикация

Курс по гинекологична ендоскопия в „Шейново”


От 13 до 15 май АГ болница „Шейново” ще бъде домакин на първия у нас специализиран демонстрационен курс „Гинекологична ендоскопия – съвременни оперативни техники”.
В него ще се включат и специалисти от най-голямата университетска болница в Европа – клиника „Шаритé” (Берлин).

Ръководител на гостуващия екип е проф. Кристхарт Кьолер. Той е водещ специалист по онкологична гинекология, хистеректомия и ендометриоза в „Шаритé”.

Проф. Кьолер заедно със своя партньор д-р Леновска ще направи няколко извънредно сложни лапароскопски операции. Една от тях ще бъде на пациентка с рак на матката, при която ще трябва да се отстрани целият орган, както и прилежащите му лимфни възли.

В последния ден на курса лапароскопска демонстрационна операция ще бъде извършена и от специалистите д-р Антони Ненов, д-р Николай Попов и д-р Петър Игнатов.

„Бъдещето в гинекологичните операции е в лапароскопската методика. Разбира се, има случаи, при които класическата хирургия не може да бъде заменена, но възможностите на ендоскопията в гинекологията се разрастват и това е изцяло в полза на пациентките”, каза д-р Антони Ненов.

Според него лапароскопската операция е значително по-щадящият за организма метод, в случаите, в които се налага оперативна интервенция.

„Шейново” вече има традиции в областта на лапароскопската хирургия.
Разполагаме с лапароскопска апаратура от най-висок клас и екип от изключителни специалисти. Сътрудничеството с една от най-реномираните клиники в света – „Шаритé”, от своя страна ни дава уникалната възможност да прекрачим границите в името на най-доброто решение за нашите пациентки.”, заяви директорът на лечебното заведение д-р Иван Костов.

Теоретични лекции в рамките на курса ще имат и проф. Григор Горчев (Медицински университет – Плевен) и доц. Никола Василев (Военномедицинска академия – София).

Обучителният курс се реализира под егидата на Столичната община и Българския лекарски съюз.

Коментари