Публикация

Нов филиал на Спешна помощ в Божурище

Нов филиал на Спешна помощ в Божурище

Той ще работи денонощно и ще обслужва 30 хил. души


Нов филиал на Спешната помощ беше открит в град Божурище. Той ще обслужва около 30 хиляди души.

Откриването на новия филиал на ЦСМП – София в град Божурище е доказателство, че грижата за здравето на хората е най-важното за нас. Последното откриване на филиал към ЦСМП – София е през 2012 г., като се надяваме тази добра инициатива да продължи и в бъдеще. Целта е медиците да са в близост до пациентите и да оказват във възможно най-кратки срокове необходимата за хората помощ. 

 

Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, цитиран от пресцентъра на ведомството.

 

Филиалът ще работи 24 часа и ще разполага с две линейки. 19 души ще са ангажирани на смени, в това число лекари, медицински фелдшери, медицински сестри и шофьори. 

 

„Нашата най-голяма амбиция е да реализираме големия проект за Спешната помощ по Оперативна програма „Региони в растеж“ на стойност 163 млн. лв., като на територията на цялата страна ще има 237 точки, в които ще работят модерни, оборудвани с най-съвременна техника центрове, част от нашата цялостна здравна реформа. На сайта на Министерството на здравеопазването вече са качени техническите спецификации за новите 400 линейки. С тях ще създадем по-добри условия за работа на медицинския персонал и ще осигурим по-голямо спокойствие на българските граждани, че ще получат навременна помощ“, посочи още здравният министър.

 

По повод специализираната комисия за лекарствата Кирил Ананиев коментира пред журналисти:  „Създал съм работна група, която в срок до края на месеца да отрази всички необходими промени и процедури в нормативните актове и да предложи методиката, по която ще работи комисията за новите молекули“.

 

Комисията ще разглежда случаите на пациенти, за чието лечение липсва алтернатива и е необходимо прилагането на нова молекула, която НЗОК не заплаща. Възможно е едновременно да работят няколко комисии, тъй като в състава им ще влязат утвърдени специалисти по конкретното заболяване и случаят на всеки пациент ще бъде разглеждан индивидуално, стана ясно още от думите на министъра.

 

Гарантирам бързо придвижване на случаите, ще бъде направена цялостна организация, за да няма забавяния“, заяви още Кирил Ананиев.

 

Здравното министерство има предишен опит в тази посока, припомни министърът.

Коментари