Публикация

Скандал! Уволниха подуправителя на НЗОК, той обвинява управителя в некомпетентност

Д-р Димитър Петров заяви, че идеята за мораториума върху лекарствата е на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева и шефа на лекарствената дирекция Галя Кондева


Подуправителят на НЗОК д-р Димитър Петров е освободен от длъжност. Това обяви самият той в интервю за CredoWeb. По думите му, управителят на здравната каса проф. Камен Плочев му е заявил, че не може да работи повече с него и му е предложил четири варианта за напускане, сред които по взаимно съгласие с обезщетение. Според д-р Петров причината е, че пречи на това, което се случва с НЗОК по отношение на бюджета за болниците и лекарствата.

 

„Аз също работя много трудно с проф. Плочев, защото този човек в течение на три месеца или не може, или не прави никакви опити да навлиза в нещата. Той не разбираше нищо, когато дойде. Тук става въпрос дори за непознаване на терминологията и контактувайки с него, трябва да му се обяснява всяко изречение какво означава. Аз не съм тълковен речник“, каза д-р Петров. По думите му заради некомпетентността на проф. Плочев в НЗОК цари невъобразим хаос. Той коментира, че прекалено много са снижени критериите за управител на здравната каса по отношение на образователен ценз и професионален опит и това води до парадокса те да са по-високи за поста директор на РЗОК. „Изненадам съм, че човек, който никога не се е занимавал със здравно осигуряване, изведнъж отива да управлява 3,5 млрд. лв. Бих посъветвал

 

проф. Плочев по най-бързия начин да напусне от това място.

След като той не разбира нищо от тази материя, някои хора му пробутват каквото си искат. Рано или късно ще има разправии за това, което е подписвал“, каза още д-р Петров.

Запитан кого визира, бившият подуправител посочи зам.- министъра на здравеопазването Жени Начева и председател на Надзорния съвет и директора на лекарствената дирекция в НЗОК Галя Кондева. До преди месец Ананиев беше председател на надзора, а Начева негов съветник.

 

Д-р Петров заяви, че заради двете

 

здравната каса е загубила отстъпки за медикаменти за около 10 млн. лв.

Това е станало заради забавяне на промени в Наредба 10, регламентираща отстъпките, посочи д-р Петров, като добави, че според него това е направено умишлено.

 

Истинските автори на идеята за мораториум върху лекарствата са Жени Начева и Галя Кондева. Това каза още д-р Петров. Той обясни, че мярката е била предложена на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, още докато той беше председател на Надзорния съвет на НЗОК. По думите му през месец юни, докато управител беше д-р Глинка Комитoв, от оперативното ръководството на касата са предложили серия от мерки за намаляване на разходите за лекарства, без това да ограничава достъпа на пациентите до нови терапии. Някои от тях са засягали паралелния износ на медикаменти, директните плащания към търговците на едро, отстъпките от фирмите и др.. „Тези промени се покриха от предишния екип на министерството. Вместо тях се отиде към мораториум. След като го прокараха като идея Начева и Кондева

 

поставиха депутатите на пачи яйца,

защото много от тях не искаха да го гласуват, но по този начин щеше да излезе, че те бламират министъра. Тези съветници поставиха Кирил Ананиев в изключително неблагоприятна ситуация, която се прехвърли на правителството и парламента. Според мен това беше пълна глупост от политическа гледна точка“, каза бившият подуправител.

 

Според д-р Петров е несериозно да се говори, че причината за мораториума е дефицитът в НЗОК, защото той е много малък. „През април Жени Начева беше подготвила един доклад, който даде на правителството и на министъра. В него се твърдеше, че НЗОК ще завърши с 270-300 млн. лв. дефицит. С тогавашния управител д-р Глинка Комитов внесохме разчет, че очакваме 125 млн. лв., но предвид надвнесените вноски, прогнозата ни беше, че НЗОК ще завърши 2017 г. с 35 млн. лв. дефицит. Доколкото виждам, това е цифрата в момента и не знам защо се създаде тази истерия. Практически касата няма дефицит, защото тя започна годината с 52 млн. лв. неразплатени разходи от миналата година“, обясни ситуацията той. 

Коментари