Публикация

Първи годишни награди на Българската педиатрична асоциация

Първи годишни награди на Българската педиатрична асоциация

На 12.12.2017 г. се проведе официална церемония по връчването на Първите годишни награди на Българската педиатрична асоциация. Празникът беше в Сити Марк Арт Център и събра над 200 гости – медици, общественци и политически личности, представители на неправителствени организации и на бизнеса.


Водещ на церемонията бе актрисата Янина Кашева, която участва в хитовия сериал „Откраднат живот“ по Нова тв в ролята на педиатърката д-р Кръстева.

По време на церемонията бяха раздадени награди в три категории:

С награда за цялостен принос в развитието на педиатрията в България бе отличена Клиниката по детска клинична хематология и онкология, УМБАЛ „Царица Йоана – ИСУЛ“. Отличието връчи доц. Калайков, който отбеляза, че Клиниката заслужава тази награда не само защото тази година се навършват 20 години от осъществяването на първата трансплантация на хемопоетични стволови клетки в България, но и защото е абсолютното доказателство, че високотехнологичните дейности в областта на педиатрията, които се извършват по света, могат да се извършват и у нас. С искрена благодарност от името на Киниката наградата прие проф. д-р Искра Христозова.

С наградата за личност, ангажирана с каузата на детското здравеопазване, бе отличена д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазване към 44-то Народно събрание.

При приемането на нагладата тя каза: „Моята професионална съдба е обвързана с педиатрията повече от 25 години. За мен е чест да получа тази награда. Сега отговорността ми като политик, който може да въздейства на процесите, е още по-голяма. Убедена съм, че само в дискусия, в консенсус, в съвместна работа могат да бъдат намерени решения на проблемите в здравеопазването, които са се натрупали с годините. Гарантирам, че ще положа усилия това да се случва.  Българските деца трябва да имат достъп до добра педиатрична помощ, която да гарантира тяхното здраве, а и по-добро бъдеще на България. Инвестицията в бъдещето в голяма степен е дело и на педиатрите.“

С награда за социално отговорна компания в областта на детското здравеопазване бе отличена компанията ГлаксоСмитКлайн. Проф. д-р Пенка Переновска благодари на ГлаксоСмитКлайн и на всички спонсори, които правят възможни научните конференции, социалното подпомагане, експертните срещи, които пък на свой ред повишават квалификацията на медицинските специалисти. От името на компанията наградата прие Мария Владова, която даде обещание, че GSK и занапред ще продължи да подкрепя общата кауза – детското здраве.

След официалната част гостите имаха възможност да се насладят на театрално-музикалния спектакъл „Ла“ с участието на неповторимите Рашко Младенов и Константин Цеков. Вечерта завърши с коктейл.

 

Справка за БПА

Българската педиатрична асоциация (БПА) е основана през 1961 г. под името Републиканско научно дружество по педиатрия. От 2015 г. БПА е регистрирана като сдружение с нестопанска цел, което извършва дейност в обществена полза. Асоциацията обединява педиатри, общопрактикуващи лекари с педиатрична практика, специалисти, работещи в сферата на детското здравеопазване, съмишленици.

От своето създаване досега БПА е провела 13 национални конгреса с международно участие, както и много национални и регионални конференции.

Сдружението е редовен член на Европейската педиатрична асоциация (ЕРА/UNEPSA), Европейската академия по педиатрия (EAP/UEMS), Световната педиатрична асоциация (IPA) и участва активно в дейността и събитията им. През 2010 г. БПА стана съучредител на Съюза на педиатричните асоциации от балканските страни. 

Коментари