Публикация

Кардиологията в готовност да приема пациенти по 24 часа на празниците

Стресът и напрежението са причина за острия коронарен синдром


Кардиологията в МБАЛ „Св. Каридад“ в готовност да приема пациенти по 24 часа на празниците

 

Отделението по кардиология в МБАЛ „Св. Каридад“ в Пловдив е в пълна готовност да приеме пациентите със сърдечни кризи, които често настъпват по празниците. Напливът обикновено започва от самата Коледа, заяви кардиологът д-р Милен Узунов.

Най-честото оплакване на пациентите е острият коронарен синдром, който при едни пациенти се проявява като остър миокарден инфаркт, а при други като нестабилна стенокардия. При всички случаи пациентите се оплакват от болки в гърдите, които не се повлияват от дишането или положението на тялото. Във възрастовата група до 65 г. преобладават мъжете, а над тази граница двата пола се изравняват.

По празниците обикновено през нашето отделение преминават по 20-30 болни, но понякога броят им може да достигне и 50. Според д-р Узунов пациентите в кардиологията не зависят от празничното преяждане и препиване.

Има тенденция за нарастване на  случаите всяка година, а причината е стресът в ежедневието, той е в основата на сърдечно–съдовите заболявания. По празниците напрежението нараства около подготовката за празника. Вместо да бъде заредена с положителни емоции, тя се превръща в едно състезание за покупки. За много хора големите харчове са непосилни, вземат заеми и се заробват да ги изплащат месеци напред, а това ги тревожи. Грешна е постановката и с празничната трапеза, която често се превръща в надпревара в ядене и пиене, а идеята на Рождество е да бъде „тиха и свята нощ“

Друга предпоставка са некачествените храни, които всеки от нас консумира. На практика ние не знаем какво ядем, отбеляза кардиологът. Растителните трансмазнини, които се ползват, вместо животинските са най-опасни за сърдечно-съдовата система.

Пациентите могат да разчитат изцяло на екипа в отделението по кардиология, което работи и приема пациенти по 24 часа в денонощието, увери д-р Узунов. 

Коментари