Публикация

Проблемите със съня - свързани с женското безплодие

Проблемите със съня - свързани с женското безплодие

Жените в детеродна възраст трябва да си лягат по-рано, да избягват нощните смени и използването на мобилните телефони преди лягане, съветват специалистите


При жени с разстройства на съня, различни от сънна апнея, вероятността от безплодие е над 3 пъти по-висока от други жени, които спят нормално, показва изследване.


Предишно изследване свързва сънната апнея или нарушаване на дишането по време на сън, с безплодието. Най-новото изследване обаче е проучило само жени с други видове разстройства на съня. То дава нови доказателства за нуждата жените да обръщат по-голямо внимание на здравословните навици, които ще им помогнат да спят по-добре, ако планират бременност, коментира пред Ройтерс ръководителят на изследването д-р Ай Дуо Вън от Националния медицински център към отбраната в Тайпей, Тайван.


Жените в детеродна възраст трябва да си лягат по-рано, да избягват нощните смени или използването на мобилните телефони преди лягане“, съветва д-р Вън.

 

Нещо повече, редовните физически упражнения и добрите навици за живот са много важна превенция за безплодието, смята специалистът. 

 

Една на всеки 10 жени в детеродна възраст имат трудности със зачеването, обобщават анализаторите. В по-голямата част от случаите това е причинено от проблеми с овулацията, свързани често с хормонален дисбаланс или със синдрома на поликистозните яйчници. Някои от признаците, че жената няма нормална овулация, са нередовна или липсваща менструация.

 
По-редки причини за безплодие при жените включват блокирани фалопиеви тръби, структурни проблеми на матката или маточни фиброми. Рискът от безплодие се увеличава с възрастта и също така може да бъде увеличен от фактори като тютюнопушене, прекомерна консумация на алкохол, стрес и нездравословна диета, или пък твърде много физически упражнения, наднормено тегло или сексуално преносими инфекции.


Изследователите в Тайван анализирали данните за 16 718 жени, които били диагностицирани с разстройства на съня между 2000 г. и 2010 г.  Контролната група от жени без такива заболявания се състояла от 33 000 жени на подобна възраст. В началото на изследването жените на възраст между 20 г. и 45 г. със средна възраст 35 години.

 


След като били взети предвид възрастта на всяка от жените и всички техни заболявания, учените установили, че участничките с разстройства на съня били 3,7 пъти по -застрашени да развият безплодие. Жените с разстройства на съня също така са по-склонни да развият разнообразни хронични здравословни проблеми, между които високо кръвно налягане, повишен холестерол, заболявания на белите дробове и бъбречни проблеми. Данните показват, че при наличието на различни разстройства на съня жените по-често страдат от нередовен менструален цикъл, проблеми с щитовидната жлеза, депресия и тревожност.

 
Тайванското изследване не е било замислено като контролиран експеримент, чиято цел е да докаже дали и как разстройствата на съня може директно да причинят безплодие, коментира Ройтерс. Едно от ограниченията е, че изследователите не разполагали с данни за фактори, които оказват влияние на плодовитостта като тютюнопушене, алкохол и навици за физическо натоварване, както и за социо-икономическия статус и медицинските проблеми в семействата на жените, отбелязват изследователите.

 
Все още имаме много да учим по отношение на това как точно разстройствата на съня допринасят за риска от безплодие“, коментира изследователката Дженифър Фелдър от Калифорнийския университет, Сан Франциско, която не е част от екипа на проучването.

 

Дори без да са изяснени нещата докрай, резултатите от изследването ясно показват, че когато една жена има проблем със заспиването или има лош сън, тя трябва да има предвид като възможно последствие безплодието заедно с много други здравословни проблеми и да не се колебае да потърси лекарска помощ.


Дори да не знаем още дали лечението на разстройствата на съня ще е ефикасно при безплодие, терапията може да помогне и е малко вероятно да е болезнена, съветва Дженифър Фелдър. За безсъние, което е най-често срещаното разстройство в изследването в Тайван, лекарите препоръчват първо да се започне с когнитивна поведенческа терапия. 

Коментари