Публикация

Мая Манолова: Разумът надделя за мораториума върху лекарствата

Мая Манолова: Разумът надделя за мораториума върху лекарствата

Сега трябва да се прегласува Законът за бюджета на НЗОК, смята омбудсманът


 „Добре, че разумът надделя и това жестоко решение беше преосмислено“.

 

Това заяви омбудсманът Мая Манолова в коментар на информацията, че ще се създаде специална комисия към здравното министерство, която ще отпуска иновативните терапии, попадащи под мораториума за плащане от касата.

Само че това, което сега трябва да се случи, е да се използват съществуващите законови процедури и Законът за бюджета на НЗОК да бъде прегласуван в тази си част от парламента. Това е истинското, това е честното отношение към гражданите, отбеляза Мая Манолова пред bTV.

Тя коментира, че ако бъде отменен мораториумът от парламента, това ще върне старото положение и съществуващите правила. 

 

Няма нищо срамно, даже е достойно да кажеш, че си сгрешил. Така че тук състезанието на политиците кой бил прав трябва да бъде оставено настрана. Просто парламентът трябва да поправи това, с което сгреши – нечестното, нечовешкото отношение към болните пациенти“, подчерта омбудсманът.

 

По думите й решението с комисията обаче „изглежда доста спорно“.

 

Според мен, дано греша, то заплашва да предизвика същия нормативен хаос, на който бяхме свидетели по времето на г-н Москов. Защото тази комисия няма никакво основание в действащото законодателство. Т.е. трябва да има промяна в Закона за лекарствата в хуманната медицина, в Закона за здравето, в Закона за лечебните заведения. Няма основание, по което една комисия в министерството да дава разрешение за харчене на 25 млн. лв. на онкоболни пациенти. 

 

Освен това тези 25 млн. лв. ги няма в МЗ. Наистина няма основание, чрез което министерството да плаща на аптеките или на други лечебни заведения. Трябва да се прави процедура по ЗОП. Тепърва трябва да се разписва механизъм, по който гражданите да могат да кандидатстват и да им бъде разрешено,

коментира Мая Манолова.

Коментари