Публикация

Младите вегетарианци са застрашени от психически разстройства

Изводите на учените


 

Промените в настроението на младежите между 19 и 29 годишна възраст е в пряка връзка с консумацията и отказа от месни продукти. Спирането на приема на храни, съдържащи белтъчини може да повиши риска от психически разстройства, категорични са учените от американския университет в Бингамтън. Най-застрашени са хората, които употребяват месо по-рядко от три пъти в седмицата и недостатъчно или никак не тренират. За над 30-годишните обаче нещата са по-различни - неговото психическо здраве до голяма степен е свързано с употребата на кафе и въглехидрати.

Младите, които са решили да стават вегетарианци, трябва да имат предвид следното:

Редовната употреба на месо води до натрупването на серотонин и допамин, които отговарят за доброто настроение. Тренировките също помагат за натрупване на тези съединения. Върху младите хора добре влияят и бялото, и червеното месо , като консумацията му поне  три пъти в седмицата, гарантират значителен психически дистрес.

От друга страна, състоянието на възрастните хора обаче зависи от продуктите, съдържащи антиоксиданти като плодове и зеленчуци, и от храните, които неадекватно активират симпатиковата нервна система. Кафето, продуктите с висок гликемичен индекс, както и пропускането на закуската могат да предизвикат стресова реакция.

източник: jivotatdnes.bg

Коментари

Крайно време е да почнат да се хранят здравословно

Анонимен
19 дек 2017 21:22

За възрастните решението е свинска вратна пържола. :)