Публикация

„Майчин дом” с нова модерна лаборатория за диагностициране на HPV 

„Майчин дом” с нова модерна лаборатория за диагностициране на HPV 

Човешкият папиломен вирус е доказаният причинител на рака на шийката на матката


В „Майчин дом” започва да работи лаборатория с уникална система, чрез която се прави най-надеждната диагностика за наличие на човешки папиломен вирус, който причинява рак на шийката на матката. 

 

„Създаването на подобна лаборатория именно в най-голямата акушеро-гинекологична болница в България е знак за развитието на медицината у нас. Българските жени заслужават да имат възможност за такава надеждна и бърза диагностика, която е най-важният фактор за превенция на рака на шийката на матката”, споделя доц. Иван Костов, изпълнителен директор на „Майчин дом”.

 

Оборудването, което дава възможност за PCR в реално време - m2000rt Abbott Molecular, е дарено от българския представител на водещата международна компания за внос и дистрибуция на научна апаратура ANTISEL. 

 

Човешкият папиломен вирус (HPV) е доказаният причинител на рака на шийката на матката и редовните изследвания са най-важни за превенцията. На второ място идва надеждността на тези изследвания, защото правилната диагностика е от решаващо значение за диагнозата и не на последно място за правилното лечение. 

 

„Ракът на шийката на матката е обезпокоително често срещано заболяване за жените в България. Като данните на СЗО показват, че болните от този вид рак у нас са с близо 15% по-повече от останалите страни на континента”, отбеляза доц. Иван Костов и допълни: „Важно е да се знае, че с прецизни изследвания може да се уловят наченките на евентуалното му развитие и да бъде напълно елиминиран рискът чрез елементарни за днешното ниво на медицината процедури. Първата стъпка е лечението на самия човешки папиломен вирус, което е медикаментозно. Но за да бъде лекуван, трябва да бъде установен“.

 

Системата за PCR на Abbott представлява комбинация от водещи научни и приложни решения, които осигуряват бърза, точна и чувствителна диагностика на инфекциозни заболявания. PCR (Полимеразна верижна реакция) е иновативен метод, изобретен през 1983 г., който позволява на лекарите да диагностицират и проследяват заболяванията, използвайки минимална част от проба (кръв или тъкан) от пациента. Това е най-надеждната апаратура и софтуер за подобен род изследвания и е предпочитан от най-добрите лаборатории в света заради осигуряването на прецизни резултати, изключващи човешката грешка.

 

Ракът на маточната шийка е вторият най-често срещан тип рак при жените в света, а смъртността в България е над 9% на 100 000 души. Точно затова профилактиката на HPV е толкова важна. 

 

„Новата апаратура в „Майчин дом” е изключително ценна с възможността за скрининг на 14 високорискови папиломни вируси с генотипиране на най-онкогенните типове 16 и 18”, каза Силвана Сапунарова, управител на ANTISEL.

 

Освен HPV, апаратът и специалният софтуер диагностицират още HIV (вирусен товар и качествено определяне), а също и други инфекциозни заболявания като туберкулоза, хепатит, херпесни вируси и други болести, предавани по полов път.    

 

Часове могат да се записват в кабинет 214 в ДКБ (Диагностично - консултативен блок) на „Майчин дом”  на тел: 02/917 22 23.

Коментари