Публикация

От печата: ГЕРБ се отказа от мораториума за новите лекарства

От печата: ГЕРБ се отказа от мораториума за новите лекарства

Спираме спекулациите, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, обяви Цветан Цветанов


12 дни преди мораториумът за плащане на нови лекарства от бюджета на здравната каса през 2018 г. да влезе в сила, от ГЕРБ най-накрая се решиха да го отменят.

 

Това пише на първа страница днес в. „Сега“, като отбелязва, че отмяната идва след серия протести, отхвърлено от управляващите вето на президента, разменени тежки обиди и измислен в последния момент алтернативен вариант за осигуряване на иновативни препарати.

За да спрем всички спекулации, че онкоболни пациенти ще останат без лечение, от ПГ на ГЕРБ ще предложим на утрешния (днешния – бел.ред.) Председателски съвет на Народното събрание да бъде гласувана в пленарна зала отмяна на Параграф 6 от Закона за бюджета на НЗОК (който засяга мораториума), съобщиха от ГЕРБ, цитирайки председателя на парламентарната група Цветан Цветанов. 

Изданието коментира, че това ще стане, след като седмици наред от партията защитаваха предложения от НЗОК и МЗ мораториум, уверяваха, че нито един пациент няма да остане без лечение и без новите медикаменти и че забраната се налага, за да може да се осигури една година „бюджетно спокойствие“ на НЗОК, през която да се приемат нормативни промени за затягане на контрола при плащането на лекарствата.

 

От публикацията става ясно, че при това положение се налага актуализация на бюджета на НЗОК за догодина, защото „Законът за бюджета на касата вече излезе в „Държавен вестник“ и е факт“.

 

„Актуализацията трябва да мине по две четения в комисия и в зала. Ако мораториумът отпадне, и то в последния момент, без да има възможност да се променят други пера от бюджета на касата, догодина може да се наложи той да се актуализира за втори път. Засега очакваният разход за новите 32 препарата е около 40 млн. лв., но не е сигурно, че сумата няма да бъде надвишена“, посочва всекидневникът.

 

И пояснява, че проблемът с бюджета на касата за 2018 г. е, че за пръв път в него е предвиден по-малък резерв - за догодина той е едва 114 млн. лв., или 3% от бюджета. Досега резервът беше 10% и винаги е отивал за покриване на възникващите ежегодно дефицити при болниците и за лекарства.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари