Преговорите за НРД 2018 пред провал
Преговорите за НРД 2018 пред провал
Преговорите за НРД 2018 пред провал
Български лекарски съюз (БЛС)
Български лекарски съюз (БЛС)
Организация
Преговорите за НРД 2018 пред провал

Преговорите за НРД 2018 пред провал

Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването

Ръководството на Българския лекарски съюз е силно обезпокоено от забавянето на преговорите за подписване на НРД 2018. 

 

В изпълнение на чл. 54, ал. 1 на Закона за здравното осигуряване, преговорният процес между БЛС и НЗОК за изготвяне на Националния рамков договор за медицински дейности през 2018 г. трябваше да започне след внасяне на проектобюджета на касата за разглеждане  в пленарна зала, което се случи в началото на ноември.

 

Лекарският съюз многократно изрази своята готовност за започване на процедура по изготвяне на параметри по НРД 2018, като не веднъж апелира към управителя на НЗОК и председателя на Надзорния съвет на касата да се пристъпи към изработване на проект за рамков договор 2018. 

 

Независимо от изявленията на г-н Плочев в медиите, че преговорният процес между страните по договор е стартирал, такъв към днешния момент не е на лице.

 

От БЛС припомнят, че срокът за подписване на НРД 2018 е до 28.02.2018 г., което е изключително кратък и недостатъчен период от време, предвид огромното количество текстове за промяна в нормативни документи и цялостните параметри по изготвяне на нов рамков договор.

 

Българският лекарски съюз е крайно притеснен от случващото се в системата и счита, че съществува реална опасност, в навечерието на председателството на ЕС, преговорите за Национален рамков договор 2018 да бъдат провалени, поради липса на ангажираност от страна на НС на НЗОК и управителя на касата. 

 

Забавянето на процеса допълнително ще нагнети напрежението в тежката към момента обстановка в здравеопазването и ще предизвика крайно недоволство в цялото лекарско съсловие.


 

Мнения