Публикация

Безплатни измервания на кръвното налягане и кръвната захар


По инициатива на община Пловдив пред централната сграда на администрацията ще се извършват безплатни измервания на кръвното налягане и кръвната захар в дните между 17 и 19 май включително.

Акцията е във връзка със Световния ден за борба с хипертонията, като освен в Пловдив, ще се проведе и в Стара Загора, Сливен, Кърджали, Пазарджик.

Пред община Пловдив ще бъде открит пункт, където между 9:00 и 17:00 часа всеки може да измери своите показатели. Студенти от Университетската болница „Свети Георги” ще разясняват на гражданите последиците от високото кръвно и как то може да бъде контролирано.

В Пловдив акцията ще бъде подпомогната от Катедрата по кардиология на УМБАЛ.

Съорганизатор на инициативата е Българската лига по хипертония.

По данни на Световната здравна организация, едни от най-честите причини за възникване на сериозни здравословни проблеми са сърдечно-съдовите заболявания, които не рядко водят до неконтролируемо повишение на артериалното налягане (хипертония).

При липса на подходяща терапия са възможни поражения на бъбреците, стенокардия, загуба на говора, деменция, миокарден инфаркт и мозъчен инсулт. Опасна тенденция е, че с всяка година от хипертония заболяват все по-млади хора.

Коментари