Публикация

Педиатри от УМБАЛ „Св. Марина“ спасиха двумесечно бебе с рядко генетично заболяване

Педиатри от УМБАЛ „Св. Марина“ спасиха двумесечно бебе с рядко генетично заболяване

Кристиян е приет в лечебното заведение в много тежко състояние 


Педиатри от Варна спасиха живота на двумесечния Кристиян, който е приет по спешност в изключително тежко състояние в УМБАЛ „Св. Марина“. 

 

При постъпването си в болницата малкият пациент е спрял да приема храна и вода, има нарушения в съзнанието и завишено ниво на амоняк. След предприети спешни животоспасяващи действия и проведени изследвания, лекарите диагностицират детето с вроден рядък генетичен ензимен дефект в обмяната на аминокиселините. 

 

Това е рецесивно заболяване, което се предава в много поколения, но се проявява само когато два такива гена се съберат. Честотата му е 1 на 70 000 до 100 000 новородени, а Кристиян е първият подобен случай за екипа на педиатрията на УМБАЛ „Св. Марина“ - Варна.

 

Двумесечният пациент има клинична картина още от самото си раждане, но понеже редките болести не се разпознават лесно и неговите лекари не са се срещали с тях, в началото болестта остава неразпозната. Майката пък отдава влошеното здравословно състоянието на наскоро поставена ваксина.

 

„Нямаше да се справим сами без помощта на Националния център за редки метаболитни болести, защото те се занимават с подобни случаи на деца от цялата страна и са по-добре оборудвани по отношение на медикаментите, които са необходими. Още в началото направихме диференциалната диагноза между 2- 3 основни заболявания. Имаме достатъчно надежда за детето, защото в света има няколко големи центъра, най-големият от които е в САЩ. Там има събрани над 150 пациенти на едно място и според техните данни е възможно при добре осъзната грижа и доброто й полагане наистина да няма последици за детето“, обяснява ръководителят на направление педиатрия в университетската болница проф. д-р Виолета Йотова.

 

Малкият Кристиян вече е стабилизиран, а през следващите дни му предстои да посети Националния център по редки метаболитни болести в София. Там ще бъде определен хранителният му режим, а майка му ще бъде обучена в начина на хранене, спецификата на грижите, свързани с този вид заболяване, и в кои случаи трябва да потърси задължително медицинска помощ.

 

Майката Мария Николова споделя: „Тежко е за един родител да не знае дали детето му ще оцелее. Все пак той е на 2 месеца и е всичко за нас. Благодарна съм на целия екип на детското интензивно отделение в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна, който спаси Кристиян и положи необходимите ежедневни грижи, както аз бих го направила вкъщи“.

Коментари