Публикация

Псориазисът не е заразно заболяване и често се появява след срив в имунната система или стрес

Псориазисът не е заразно заболяване и често се появява след срив в имунната система или стрес

Псориазисът е сериозно и социалнозначимо заболяване заради външния му израз. Болестта не застрашава живота, но може да предизвика емоционален срив. Има много проучвания, които показват, че качеството на живот на болния от псориазис е значително нарушено.


        От псориазис са засегнати между 2 и 4% от населението на България. Най-много от това заболяване страдат в северните страни, а най-малко от страните около екватора. Дълго време това се е обяснявало само с липсата на слънце, но днес се знае, че голямо значение имат и различни генетични фактори. 

     Псориазисът не е заразно, а наследствено заболяване, което възниква в резултат на поражения в имунната система. Понякога заболяването се проявява с инвалидизиращ ревматоиден артрит, като може кожните промени да са съпроводени от атеросклеротични промени и нарушения в метаболизма на мазнините – като  хиперлипидемия, атеросклероза, исхемична болест на сърцето и повишен риск към инфаркт на миокарда; често се асоциира със захарен диабет тип ІІ, а в редки случаи с Болест на Крон и депресии. При пушачите съществува повишен риск от чести рецидиви на заболяването, а акохолът се счита за голям рисков фактор за обостряне на заболяването. Наднорменото тегло също е един от факторите, които влошават протичането на болестта. Страдащите от псориазис са особено уязвими и изпитват сериозен дискомфорт от вида на кожата си, както и от притесненията на околните, че състоянието им е заразно, но то не се дължи на външна инфекция или кожна екзема. Естетичният проблем и стигмата са наистина видимата страна на болестта.

       Псориазисът е полигенно заболяване - това означава, че не само един ген е отговорен за появата му. Освен това е и мултифакторно - много причини могат да го отключат. Едни от най-честите отключващи фактори са стресът, инфекциозните болести, травмите, някои медикаменти като тези за лечение на сърдечносъдови заболявания, антибиотици и др.
При около 30% от болните е установена наследственост, т.е. поне един член от семейството е страда от псориазис. Понякога в основата на отключването на псориазис е инфекциозно заболяване, напр. непълно излекувана стрептококова инфекция на носа или гърлото. В ролята на отключващи фактори могат да бъдат химически или термични изгаряния, хормонален дисбаланс, тютюнопушене. Данните от световната статистика сочат, че на всеки 100 души от бялата раса има по 3-4 човека с някоя от формите на болестта. Такава е и статистиката за България.

      Заболяването е автоимунно, генетично и до момента все още няма открито конкретно лечение, кoето завинаги да възпрепятства появата на псориатичните обриви. Съвременната медицина обаче разполага с много средства, които могат  да осигурят дълги периоди на затишие на заболяването, в които страдащият от псориазис да живее съвсем нормално.

Животът на болния от псориазис е тежък

     В цял свят псориазисът е хронично-рецидивиращо заболяване, както много от познатите на медицината заболявания, т.е. периодите на обостряне са последвани от такива на пълна липса на активност на заболяването. Рецидивите се влияят от изброените по-горе фактори и настъпват под влияние на действието на някой от тях. При провеждане на лечение заболяването се успокоява и навлиза в период на ремисия. Спокойните периоди могат да продължат различно дълго – от дни до години. При хроничните форми на псориазис понякога се явява проблемът, че имат кожа с червени, понякога плътни, дебели плаки, т. нар. „дежурни” плаки, които са покрити с люспи. Тъкмо затова болните трудно се адаптират в социалната среда, в която работят или живеят.  При около 30% от болните от псориазис се наблюдават спонтанни ремисии.

       Леките форми на псориазиса могат да бъдат само естетичен проблем, но при по тежките случаи може да има болки в кожата и ставите, които да доведат до инвалидизация. Проявите на заболяването могат да варират от единични плаки по лактите, само в окосмената част на главата, до засягане на 85-98% от кожната повърхност – състояние, известно като „еритродермия”. Промените по ноктите могат да съпътстват или да са единствен симптом на заболяването.

      Лечението е трудно и продължително, животът на болния от псориазис е много тежък. Грижите за кожата са постоянни и отнемат време. В зависимост от тежестта на заболяването се използват локални средства, физиотерапевтични методи и системно лечение, морелечение и др. В последните години в лечението на това заболяване навлезе съвсем нова група лекарства, които са едни мощни инхибитори на различни звена на патогенезата на заболяването, т.нар. биологични препарати.

 

За консултация с Д-р Герговска:  +359887989082

Повече информация може да намерите на: www.drgergovska.com

Коментари