Публикация

От печата: Мораториумът за лекарствата пада днес

От печата: Мораториумът за лекарствата пада днес

Прогнозната цена на иновативните медикаменти вече е 50 млн. лв.


След като от ГЕРБ поискаха „пълен политически консенсус от всички парламентарни групи и председателите им“, за да подкрепят иначе предложеното от тях отпадане на мораториума за плащане на нови лекарства от НЗОК и вчера го получиха, председателският съвет реши отпадането на забраната да бъде гласувано днес, пише в. „Сега“.

 

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че е доволен от единодушното решение на партиите. По думите му идеята на мораториума била да се спре течът в здравната система. „Нека намалим напрежението, което изкуствено беше създадено“, заяви Цветанов и допълни, че не бива да се заиграва със страховете на хората. Според него явно управляващите не са успели да обяснят първоначалната си идея за мораториума, отбелязва изданието.

 

В публикацията е поместено мнение на лидера на БСП Корнелия Нинова, според която има резерви в бюджета на НЗОК, откъдето могат да се вземат пари. „Радвам се, че има политическа воля тази огромна грешка да бъде поправена“, изтъкна тя. 

 

„Предложението има за цел да въведе спокойствие сред обществеността от гледна точка на създалата се несигурност и коментари в публичното пространство относно това дали хората ще могат да получат лечение при необходимост, в случай че НЗОК не може да предложи други алтернативни форми на лечение с лекарствени продукти“, гласят мотивите за промяната на бюджета на касата, при която ще отпадне мораториумът. 

 

„Многократно в хода на дебатите при приемането на закона се подчертаваше, че тази временна мярка ще има единствено дисциплиниращ ефект за производители и търговци на лекарствени продукти, а не и за пациентите“, пише още там.

 

Изданието отбелязва, че според мотивите за плащането на новите лекарства прогнозният разход по бюджета на касата ще е около 50 млн. лв. допълнително, извън заложените в бюджета разходи по перо лекарства. Първоначално се твърдеше, че новите лекарства ще струват 25 млн. лв., след това поскъпнаха до 40 млн. лв., а вчера вече сумата се оказа 50 млн. лв. 

 

„Единственият механизъм този недостиг да се компенсира, без това да се отрази на

останалите направления на здравноосигурителните плащания, е да се приложат в спешен план мерки за контрол, наблюдение и въвеждане на ефективни механизми за проследяване на разходите“, пишат вносителите, които са председателите на всички парламентарни групи в парламента.

 

Подробности четете в новия брой на в. „Сега“.

Коментари