Публикация

Единодушно парламентът прие отпадането на лекарствения мораториум

Единодушно парламентът прие отпадането на лекарствения мораториум

Забраната се отнасяше за иновативни медикаменти


Парламентът прие единодушно отпадане на мораториума Националната здравноосигурителна каса да плаща за нови лекарства през следващата година. Това стана с гласуване на първо и второ четене на Законопроекта за изменение на Закона за бюджета на НЗОК за 2018 г., внесен с подписите на председателите на всички парламентарни групи.

 

Депутатите гласуваха отмяна на параграф 6 от Преходните и заключителни разпоредби, който гласеше, че през 2018 г. НЗОК няма да заплаща за лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование, за което е подадено заявление за включване в позитивния лекарствен списък, както и включени в този списък медикаменти, които подлежат на заплащане за първи път през 2018 г.

 

Мотив за отмяната на мораториума е да се гарантира спокойствие и увереност сред гражданите, че НЗОК ще заплати за всички лекарствени продукти с ново международно непатентно наименование през следващата година.

 

По време на дебатите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов благодари на всички групи за постигнатия консенсус.

 

„Готови ли сме да направим изводите за това, което се случи“, попита Нигяр Джафер от ДПС, цитирана от БТА.

 

„Дано Народното събрание, постигайки консенсус в кавички, да извлече поуки от това, което ни се случи на всички“, подчерта тя. По думите й единодушие трябва да се постига при обсъждането и взимането на важни решенията, а не при „замазването“ на грешки. 

 

Днес поправяме една грешка и думите за този ден са - справедливост, ред и урок“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова. По думите й денят е хубав, защото се възстановява справедливостта всеки българин да има достъп до здравеопазване. Възстановява се според нея и парламентаризмът, защото въпросът е бил решен в Народното събрание, а не с еднолично решение на премиера за комисии. 

 

Георги Михайлов (БСП) призова всички депутати да преосмислят визията си за българското здравеопазване и посочи, че от БСП остават с протегната ръка за професионална, сериозна дискусия по темата.

Коментари