Публикация

БФС призова аптеките да спират да изпълняват рецепти по здравна каса

Фармацевтите ще получат със закъснение от НЗОК близо 65 млн. лв., дължими за ноември 2017 г.


Българският фармацевтичен съюз прекрати преговорите с НЗОК за рамков договор. Това обяви по време на пресконференция днес председателят на съсловната организация проф. Илко Гетов. Той каза, че от здравната каса не са изпълнили нито едно условие, поставено от фармацевтичния съюз. Едно от тях е сумата от 2 лв., която НЗОК плащана на аптеките за безплатните лекарства да стане 3 лв. От БФС също така настояват касата да поеме ангажимент за изработване на стимули за работа на аптеките в труднодостъпните и отдалечени райони. Фармацевтите искат и НЗОК да плати на аптеките поне половината от сумата за последния дължим период на 2017 г.

 

Маргарита Грозданова – член на УС на Българския фармацевтичен съюз отбеляза, че здравната каса възнамерява да отложи плащанията от месец ноември за януари 2017 г. За първата половина на месеца НЗОК дължи на аптеките 36 990 000 лв. Очаква се по празниците за този период да бъдат изплатени едва 5 255 000 лв. За втората половина на месеца касата дължи на аптеките 33 600 000. Ако плащането на тези пари бъде отложени за 2018 г., се формира първоначален дефицит от 65 000 000 лв. По думите й, това излага на фалит някои от аптеките.

 

Грозданова също така отбеляза, че има разминаване и в параметрите на бюджета за следващата година по отношение на сумите, предвидени за нови молекули. То се получава заради отпадането на мораториума върху нови лекарства. „Когато се гласуваше бюджета се говореше за 24 нови молекули на стойност 25-30 млн. лв. Сега са 32 молекули. Тази сума вече не е актуална и трябва да се прегласува бюджета с актуализация. Може би ще са необходими 60 млн. лв., които не са разчетени“, каза тя. По думите й така общият дефицит в бюджета на касата за 2018 г. става около 150 млн. лв. Тя изрази притеснение, че поради тази причина парите за лекарства ще свършат още през септември.

 

„Препоръчвам на своите колеги, особено тези, които не се чувстват финансово стабилни, да преценят добре и да се възползват от правото си, дадено им от договора с НЗОК, да преустановят изпълняването на рецепти по здравна каса до възстановяване на просрочените задължения. Да преосмислят възможността за сключване на договор с НЗОК за 2018 г., особено за скъпоплатените продукти, инсулините и други медикаменти по протоколи“. Това заяви главният секретар на Българския фармацевтичен съюз Светослав Крумов. Той каза, че това е трудно решение от морална гледна точка, но все пак става въпрос за оцеляването на аптеките. Крумов също така призова фармацевтите да заведат искове срещу НЗОК за просрочени лихви върху забавените им суми.  

Коментари