Публикация

Студенти по фармация с информационна кампания за билките

Студенти по фармация с информационна кампания за билките

На фокус - лечението на проблемна кожа чрез растителни субстанции


За трета поредна година Асоциацията на студентите по фармация във Варна, Thalloderma ООД Фармацевтични лаборатории съвместно с Асоциацията на студентите по медицина в България – клон Варна, Асоциацията на студентите по дентална медицина – Варна, с подкрепата на Студентския съвет и ръководството на Медицински университет – Варна, проведоха информационна кампания „Здраве(й) от природата”

 

Инициативата се осъществи на два информационни пункта – пред сградата на Факултета по фармация на Медицински университет - Варна, и в Grand Mall Varna.

 

Целта бе да се информира обществото с лечебните свойства на най-широко използваните и популярни български билки и благоприятното им въздействие при различни заболявания. Фокусът на кампанията тази година беше лечението на проблемна кожа чрез растения.
Студентите успяха да запознаят присъстващите с различен набор от растителни субстанции, събрани в предоставения от Thalloderma ООД чай при простуда, който всеки имаше възможността да опита и да научи повече за отделните билки, съдържащи се в него. 

 

По време на кампанията студентите проведоха и анкета, в която се включиха 91 души, по-голямата част от които жени, а преобладаващата възрастова група – от 18 до 25 години. Резултатите от проучване показват, че около 63% от анкетираните имат положително отношение към билките и ги употребяват, 27% имат положително отношение, но не ги използват. Близо 57% от своя страна предпочитат терапия с препарат от аптека, а 32% избират билколечение.

 

Обобщените резултати от допитването сочат, че хората най-често използват лайка, мента, мащерка, липа и други. Снабдяват се с тях обикновено от магазините, събират ги от природата или ги закупуват от аптека. Около половината от интервюираните не са запознати с факта, че някои билки не бива да се комбинират.

 

Друга цел на студентите беше да разяснят на гражданите, че именно фармацевтите са не само най-достъпните здравни специалисти в света, но и експертите, от които може да се получи най-вярната и значима информация за билките, използвани в медицината, хомеопатията и фармацията.  
     

Коментари