Публикация

В „Пирогов” спасиха две бебета с редки аномалии

В „Пирогов” спасиха две бебета с редки аномалии

Момиченцата вече могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот


Екипът на д-р Цветко Георгиев спаси живота на две бебета с вродени редки аномалии. И на двете момиченца, още докато са в утробата, част от червата некротизират и загиват, което води до оформянето на кистична туморна формация, сраснала с останалите коремни органи. Тя е изпълнена с чревносъдържимо и некротични тъкани. Тази формация не дава възможност на бебетата да се хранят, което пряко застрашава живота им.

 

Докато са на няколко дни, момичетата са преведени в уникалното за България Отделение на новороденото и вродените аномалии в „Пирогов”. Завеждащият звеното д-р Цветко Георгиев и екипът му извършват продължителни животоспасяващи операции. Следват нови, продължаващи лечението многоетапни интервенции. Сега двете бебета могат да се хранят самостоятелно и имат шанс за пълноценен живот.

 

Основният принос за възможността да посрещнат първата си Коледа е на екипите на завеждащия Отделението на новороденото и вродените аномалии д-р Цветко Георгиев и на завеждащия Отделението по детска реанимация д-р Христо Пседерски.

 

Подобна патология се среща изключително рядко както в световен мащаб, така и у нас, споделя д-р Георгиев. За целия си професионален път лекарят е срещал около 15 подобни случая.

Коментари