Публикация

Митове за костите и риска от остеопороза


Повечето жени изчакват да навършат 65 години, за да изследват плътността на костите си, с което увеличават риска да развият остеопороза.

Жените над 50 правят две грешки в подхода си към проблема с изтъняването на костите.

Първата е, когато без да е необходимо, взимат лекарства срещу остеопороза, а втората – когато се налага, не обръщат внимание на проблема, което драматично увеличава опасността за фатално счупване на тазобедрената става.

Мит: Тест за плътност на костите се прави чак след менопаузата

Повечето жени изчакват до 65 години, за да изследват костите си и така рискуват да развият остеопороза, при която костната маса се разрежда и костите започват да се чупят много лесно.

Изследването се прави с рентген DXA, при което организмът се излага на съвсем незначителна степен на радиация.     

Изследването в по-ранна възраст е необходимо, ако:
- В семейството ви има болни от остеопороза
- Преживели сте фрактура на някоя кост
- Имате дребна и деликатна фигура
- Страдате от възпаление на червата или множествена склероза
- Приемате лекарства, които увреждат костите   

Mит: "Аз съм над 65 години, но след като лекарят не ми е препоръчал тест за остеопороза, няма защо да се тревожа".


За съжаление този тест все още не се реимбурсира и не всички лекари насочват пациентките си над 65 години към него, въпреки че те са с повишен риск от заболяването.

Ако сте на 65 години или повече, изследвайте костната си плътност. Честотата на по-нататъшните изследвания зависи от резултатите.

Mит: "Ако имам "преостеопороза" трябва да взимам лекарства".

Години наред лекарите не бяха сигурни как трябва да се процедира с пациенти с остеопения – състояние, при което плътността на костите е под нормалната граница, но все още няма развита остеопороза.

Някои лекари предписваха веднага лекарства, обикновено бифосфонати, които могат да причинят странични ефекти, като подобни на грип симптоми и затруднено преглъщане.

В много редки случаи пациентите получават силни мускулни и ставни болки.

Тази година обаче Световната здравна организация въведе системата FRAX за пресмятане на риска от развитие на остеопороза, при която освен плътността на костите, се отчитат още 11 фактора, като например наследственост и приемане на лекарства, увреждащи костната система.

Националната фондация за остеопороза препоръчва на жени с остеопения да приемат лекарства, само ако според FRAX за тях съществува над 20-процентов риск от фрактура през следващите 10 години.  

Mит: "Вече съм твърде стара и възстановяването на костите е невъзможно".

Известно е, че костната система се изгражда главно по време на растежа и на млади години, както и че намаляването на естрогена през менопаузата я прави по-уязвима.

Някои здравословни навици обаче могат да повлияят положително на здравето на костите. Изследване на университета „Тафт” е доказало, че преминалите менопаузата жени, които правят натоварващи упражнения два пъти седмично, повишават за една година плътността на костите си с 1 до 2%. Най-подходящите упражнения са вдигането на тежести /гирички/.

Въпреки че костна маса не може да се натрупва чрез храната, подходящата диета може да забави драстично темповете на нейната загуба. 

Консумирайте богата на калций храна (необходимата дневна доза калций е 1,200 милиграма). Ако не можете да си я осигурите чрез храната, приемайте добавки. Осигурете си и 1,000 единици витамин D дневно чрез храна, слънчева светлина и добавки. Този витамин си взаимодейства с калция при поддържането на костната маса.

Коментари