Публикация

Д-р Ася Илиева: При бебешки колики започнете с най-безобидното лечение

Д-р Ася Илиева: При бебешки колики започнете с най-безобидното лечение

Бебешките колики са състояние, при което детето плаче постоянно без наличието на здравословен проблем, както и  без обяснима или видима причина, обяснява д-р Ася Илиева, педиатър и общопрактикуващ лекар.

 

Това състояние обикновено започва след втората седмица и продължава до края на третия, а понякога и до края на четвъртия месец. Колики се наблюдават при почти всички бебета, при някои в по-лека, при други  - в по-тежка форма, без значение какъв е начинът на хранене - дали са на естествено хранене или са на адаптирано мляко.

 

Характерен за бебешките колики е острият и пронизителен плач, повтарящ се горе–долу през еднакви интервали и по едно и също време – най-често в късния следобед или привечер. Коликите може да са в различна форма – от лек дискомфорт до силна болка.

 

Кои са симптомите за бебешките колики:

 

  • Възрастта на бебето е под 5 месеца
  • Плаче повече от 3 часа на ден
  • Плаче 3 и повече дни в седмицата
  • Бебето плаче почти винаги след хранене
  • Плаче най-силно между 18 часа и полунощ
  • Детето плаче, но не се открива медицинска причина за този нескончаем рев.

Ролята на режима на майката през бременността

Начинът на живот, който майката води през последния триместър на бременността, е от голямо значение за коликите на бебето. Приемът на алкохол, цигари, наркотици може да доведе до по-силни колики при новороденото. Начинът на хранене на майката по време на бременността и след това оказват влияние върху симптомите на коликите на детето. Медикаментите, изписвани на майката по време на бременността, също са от значение. Така например, трябва да се внимава с медикаментите, изписвани за киселинен рефлукс, предупреждава д-р Илиева.

 

Терапия

Родителите първо трябва да се придържат към принципа лечението да е възможно най-безобидно. Затова първата им реакция трябва да е да се опитат да облекчат коликите на детето с чайове и различни природни продукти. Добре е да се използват естествени етерични масла като това на копъра, анасона, ментата.

 

Маслото от копър е известно със своята способност да разгражда образувалите се газове и да стимулира храносмилането, като по този начин подпомага нормалното функциониране на храносмилателната система. Маслото от анасон също подпомага и стимулира храносмилането, а маслото от мента се извлича от цялото растение и има също много добър ефект върху храносмилателната система. Тези масла се предлагат и самостоятелно, но е добре да са комбинирани, защото така взаимно се допълват.

 

У нас тези билки се предлагат под формата на чайове – само копър или в комбинация, или под формата на различни натурални препарати. Един такъв природен препарат е Sancolic. Той е комбинация от най-подходящите в случая етерични масла – от копър, мента и анасон.

 

Санколик - в помощ на бебето

 

Повечето предписвани от лекарите медикаменти, съдържащи веществото симетикон за облекчаване на газовете, водят до запек. Тъй като Sancolic съдържа и глицерин, той влияе върху запека, който е страничен ефект от другите капки на нашия пазар. Хубаво е, че самият капкомер е така направен, че директно измерва количеството, което е равно на еднократната доза. Препаратът не съдържа консерванти, ароматизатори и захар и се понася добре от децата.

 

 

 

Коментари