Публикация

Зелените салати поддържат мозъка млад

Зелените салати поддържат мозъка млад

Малки промени в диетата забавят упадъка на когнитивните функции



По време на коледните празници си похапваме всякакви сладкиши, шоколадови изделия и много месо. Ако искаме да направим услуга на мозъка си обаче, добре е да оставяме по малко място и за зелени зеленчуци. 

 

Защо е препоръчително да ядем зеленчуци? Ново изследване в САЩ ни дава още един довод защо не трябва да забравяме зелените храни – те поддържат мозъка ни активен. 

С напредването на възрастта съзнанието ни започва да губи фокуса си. Стареенето се отразява на всички по различен начин, но, като цяло, мозъкът на 80-годишен мъж може да е значително по-малко гъвкав от това на 30-годишен. 


Тъй като хората вече живеят по-дълго, притесненията за качеството на съзнанието на възрастните се увеличават и изследователите обмислят какви промени може да се направят в начина на живот, за да се запазят по-дълго време мозъчните функции, коментира изданието Medical News Today.


Хранене и мозъчна активност

Една от сравнително простите промени, които можем да направим, е да увеличим консумацията на зеленчуци,  смятани за еликсир за мозъка. Още от малки родителите ни повтарят колко са полезни.  


Предишни изследвания вече показаха, че съществува връзка между пъргавия мозък и зеленчуците в чинията. Така например, публикувано през 2005 г. изследване, което проследява храненето и когнитивните функции на жени между 1976 г. и 2001 г., стига до извода, че консумацията на плодове не се свързва с когнитивните функции и съответно с техния упадък.  Общата консумация на зеленчуци обаче се свързва до голяма степен с по-слаб упадък на когнитивната дейност.

 


Подобни изводи за ползите от консумацията на зеленчуци прави и друго изследване, чиито резултати са публикувани една година по-късно в сп. Neurology.
И в двете изследвания храните, която се свързва най-силно със защитата на когнитивните функции на мозъка, са зелените листни зеленчуци. 


Зелени листни зеленчуци и защита на мозъка

 

Д-р Марта Клеър Морис от Медицинския център „Ръш“ в Чикаго наскоро отново повдигна темата за възможностите на зелените зеленчуци. При най-новия експеримент били анализирани специално свойствата на зелените листни зеленчуци. 

 


За изследването били поканени общо 960 участници. Средната им възраст била 81 г., като никой от тях нямал симптоми за деменция. Всички участници били проследявани за период средно от 4,7 години. Всяка година те попълвали въпросници за диетичния си режим и минавали когнитивни тестове. 


Участниците били питани колко консумират от 3 вида зелени листни зеленчуци – спанак, зеле и марули. След това те били разделени в 5 отделни групи според количеството на консумираните зеленчуци. В първата група били хора, които консумират средно по 1.3 порции на ден. В последната група били участници, които консумирали едва 0.1 порции листни зеленчуци на ден. 


Както се очаквало, при всички възрастни хора се наблюдавало средно ниво на когнитивен упадък, което се увеличава с по 0,08 стандартизирани единици на година. Между отделните групи обаче има разлики между групите с различен диетичен режим. При участниците в първата група, които консумират най-много листни зеленчуци, темпото на когнитивен упадък е с 0.05 единици по-бавно от това на тези, които хапват най-малко зелени зеленчуци. 


Разликата в показателите между групите на тези с най-висока и най-ниска консумация на зеленчуци е 11 години когнитивен упадък. 


Изводът: Тези, които консумират по 1 – 2 порции зелени зеленчуци на ден, имат мозък,  който функционира по-добре и е по-млад с повече от 10 години в сравнение с мозъка на тези, които консумират само по 0.1 порции на ден.


Какво да променим?


„Прибавяне на порция зелени зеленчуци към менюто всеки ден може да се окаже прост и лесен начин да поддържате мозъка си здрав. А това е важно, тъй като групата на възрастните хора ще се увеличава все повече в бъдеще и процентът на хората с деменция също се очаква да се увеличи рязко“, коментира д-р Морис.


Разбира се, има редица фактори, които допринасят за когнитивния упадък. Екипът е взел под внимание много от тях като тютюнопушене, високо кръвно, затлъстяване, висше образование и степен на физическа и когнитивна активност. Дори след като екипът взел под внимание всички тези фактори, получените резултати продължават да са значими.
Авторите обаче предупреждават, че изследването не доказва причинно-следствена връзка, а само демонстрира връзка между храната и функционирането на мозъка. Освен това трябва да се отбележи, че участниците в изследването са предимно бели, така че изводите могат и да не са валидни за другите раси. 

Коментари