Публикация

След 10-ина години всички операции ще са роботизирани


След 10-ина години всички операции ще са роботизирани.
Това каза проф. Анджело Маджони, председател на Европейското дружество по гинекологична роботизирана хирургия.

Проф. Маджони участва в семинар с практическа насоченост по роботизирана хирургия в гинекологията и урологията, който се провежда в Плевен.
Той беше модератор на поредната гинекологична операция за отстраняване на рак на маточната шийка от 24-годишна пациентка, която извърши екипът на проф. д-р Григор Горчев, ректор на Медицинския университет в областния град.

Интервенцията се предаваше в реално време в залите на Телекомуникационния ендоскопски център на МУ-Плевен. 

„Плевенският екип начело с проф. д-р Григор Горчев е сред новаторите в роботиката в Източна Европа”, обяви проф. Маджони.

Според него приносът им в развитието на този вид хирургия е много важен, тъй като основна пречка за извършване на роботизирани операции е тяхната цена.

„За повечето страни е добре да притежават телекомуникационен център като плевенския, който да е база за обучение по роботика, която ще се превърне в хирургията на бъдещето”, подчерта председателят на Европейското дружество по гинекологична роботизирана хирургия.

В 20 европейски страни има роботизирани системи, а голямата част от тях са за урологични и гинекологични интервенции.

„При роботизираната хирургия пациентите се възстановяват изключително бързо. Най-големите предимства от медицинска гледна точка са малката кръвозагуба, а болката е  минимална”, поясни проф. Маджони.

Коментари