Публикация

Кои комбинации с алкохол са опасни

Съветите на лекарите


Празниците са дълги и свързани с много наздравици, затова лекарите 

напомнят как трябва да се употребява алкохол. Махмурлукът не е единствената неприятна последица от употребата на спиртни напитки.

 

Според експертите алкохолът не бива да се съчетава с 

антибиотици, защото спиртът ги прави безполезни, елиминирайки ефекта им. Тази комбинация също така провокира черния дроб. Той може да пострада сериозно и при съчетаване на алкохол с аналгетици, предупреждават медиците. При употреба на успокоителни и сънотворни препарати също не бива да се пие, защото централната нервна система може да излезе от строя.

Алкохолът трябва да се избягва и при лечение с препарати, предназначени за лечение на заболявания на сърдечносъдовата система. Причината е, че при такава комбинация съществува риск от рязко падане на кръвното налягане, а последиците може да са много негативни – повдигане, припадък, бъбречна недостатъчност.

Бърза промяна в кръвното налягане е възможно да се получи и при съчетаване на алкохол с енергийни напитки.

Освен това лекарите не препоръчват да се употребяват спиртни напитки със сладки и мазни храни. При съчетаване със сладки продукти, даже плодове, алкохолът се усвоява от организма доста по-бавно, което усилва токсичното му действие и отново страда черният дроб. По същата причина не бива да се комбинират спиртни напитки с мазни храни.

Коментари

Тази статия е пълна с неточности...