Публикация

Пик на грипа в края на януари 

Пик на грипа в края на януари 

Заболяването поваля за 2-3 часа, симптомите – болки в мускули и стави, тежест в гърдите


Пикът на грипа се очаква да бъде в края на януари – началото на февруари.
Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

 

В предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия той коментира случая с 3-годишното дете, което почина след тежки усложнения от грип преди дни в София.

Грипът напомни за себе си, за това, че трябва да се вземат мерки в семействата, в обществото. Знае се, че заболяването прави усложнения, които са две групи. Едните са много редки, но много тежки за здравето – като в случая от миналата седмица. Грипът може да започне с дихателна недостатъчност. Трябва близките веднага да потърсят медицинска помощ - не при общопрактикуващия лекар, а в болница, защото това рядко състояние трябва да се лекува и то с командно дишане. Това е животоспасяващо, обясни проф. Кантарджиев.

 

По думите му само в рамките на няколко часа от появата на първите оплаквания може да се стигне до ситуация, която застрашава живота. „На 1000 – 1500 болни от грип един случай може да е такъв, а на 10 000 болни един случай може да е със засягане на централната нервна система. Един от най-тежките вирусни енцефалити (възпаления на мозъка), това е грипният“, посочи той. 

 

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести изтъкна, че ако се търси бързо адекватна медицинска помощ - когато състоянието се влошава, когато се получава видима дихателна недостатъчност, в „първите 36 часа е възможно да се лекува с медикаменти срещу самия грип“.

 

И подчерта, че грипът е тежко заболяване и няколко десетки хиляди души губят живота си всяка година от усложнения. Най-чести са бактериалните пневмонии, които също трябва да се лекуват в болница.

Когато носът само тече и няма температура, това обикновено не е грип. Когато има суха, непродуктивна кашлица и нищо друго – без температура и болки в мускулите - това също не е грип, а сезонни вирусни инфекции. Отличаващото за грипа е, че в рамките на два-три часа започват болки във всички мускули и стави. Получава се дразнене от светлината, обикновено има болки в гърлото, суха кашлица и тежест в гърдите. На пушачите пък не им се пуши, поясни проф. Тодор Кантарджиев.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари

Яник Димитров
3 яну 2018 11:32

По-добре до пуснат децата във ваканция още от сега за областите в, които се очаква грипът да премине с по-голям шанс от заразяване на хората. Щом има смъртен случей значи не е за подцеване.