Публикация

500 пациенти са потърсили помощ в „Пирогов“ в новогодишната нощ 

500 пациенти са потърсили помощ в „Пирогов“ в новогодишната нощ 

Най-натоварен е бил спешният травматологичен кабинет


Натоварено празнично дежурство отчете изпълнителният директор на УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” проф. д-р Асен Балтов по време на традиционния новогодишен брифинг. 

 

Според него в празнична нощ 500 пациенти са преминали през спешната болница, като по-голямата част от тях са пристигнали след 12 часа през нощта. За целия период на празничните и почивни дни – от 23 декември 2017 г. до сутринта на 1 януари 2018 г. пациентите, които са преминали през „Пирогов” са 4500. 

 

В новогодишната нощ най-натоварен е бил спешният травматологичен кабинет, където има общо 10 пострадали заради пиратки. От тях 3 са с ампутация на пръсти, вследствие на ударна вълна от пиратките. Други 3 са със счупване на пръсти от взривната вълна, а останалите 4 са с обгаряния и наранявания. Всичките са обработени, а двама са хоспитализирани. 

 

Следващият по натовареност кабинет е неврохирургичният. През него са преминали основно пациенти с рани на главата и лицето, които са резултат от прекомерна употреба на алкохол.

 

В токсикологията на „Пирогов” са приети двама, заради употреба на алкохол и наркотични вещества, а други трима – между 15 и 25 години, заради употреба на алкохол. Те са изпили алкохола на екс, разясни директорът на „Пирогов”. 

 

През пироговската хирургия са преминали около 30 души. Повечето от тях са дошли заради оплаквания от болки в корема. Извършени са 4 операции.

 

Според информацията, която дежурните медици са предоставили на изпълнителния директор, след полунощ в Спешното на „Пирогов” е било така пълно, все едно, че е стандартен ден, а не празничен, когато София е останала с малко хора.

На финала изпълнителният директор изтегли новогодишен късмет за „Пирогов” – удовлетворение.

Коментари