Публикация

Над 500 старозагорци потърсиха спешна помощ в Болница „Тракия“ пo празниците

Над 500 старозагорци потърсиха спешна помощ в Болница „Тракия“ пo празниците

Значителна част от оплакванията са били за сърдечносъдови проблеми


Над 500 пациенти с различни здравословни проблеми преминаха през Спешното отделение на Болница „Тракия“ в Стара Загора между Коледа и Нова година, съобщи д-р Ваньо Петров, началник на отделението. 

 

„Ако трябва да бъда точен, обслужените пациенти от 23 декември до 1 януари са 523, което означава, че средностатистически на глава от населението броят им е сравним с пациентите, преминали през „Пирогов“ в София“, посочи д-р Петров.

 

Значителна част от оплакванията са били за сърдечносъдови проблеми - близо 20 души са били със симптоми за сърдечен инфаркт. При 11 от тях действително е бил диагностициран инфаркт на миокарда и са били приети за лечение по спешност.

 

Битовите травми от най-различен характер също заемат голям процент от пациентите, лекувани по време на празниците. Най-честата причина за травми по тялото, счупвания на пръсти, крайници или ребра са падания - както на улицата, така и вкъщи, предимно на възрастни хора. Няма регистриран пострадал от боравене с пиратки или друг вид фойерверки.

 

Спешните лекари и дежурните специалисти от Педиатричното отделение прегледаха десетки деца, предимно с вирусни инфекции и респираторни проблеми. Пикови дни са се оказали точно 25 декември - Коледа, и 31 декември, когато през детския кабинет са преминали по около 40 деца дневно. 

 

„Повечето от малките пациенти бяха с вирусни инфекции или грипоподобни състояния. Чести бяха случаите с висока температура, стомашни разстройства, алергични реакции и хранителни уртикарии“, посочи д-р Веселина Димова, началник на отделението. 

 

Педиатрите са оказали помощ на бебе със затруднено дишане, гледано от баба му, докато родителите са на новогодишен купон, както и на дете, погълнало част от пъзел-играчка. Всички подобни инциденти са приключили добре и без усложнения.

Коментари