Публикация

Признаването на "трети пол" ще обърка насилствено децата?!

Проблемът с гласуването за признаване на " трети пол" е сериозен


Лекар съм, акушер-гинеколог. Виждам всеки ден как се раждат децата - момичета и момчета /женски и мъжки пол/. Няма трети пол.  Може ли някой да ми обясни какво представлява "трети пол"?! - заяви бившият министър на здравеопазването д-р Таня Андреева, цитирана от dir.bg

Като точка 6 от дневния ред на предстоящото гласуване на Министерски съвет е записан проектът за ратифицране  т.нар. Истанбулска конвенция, която признава третия пол.В случай, че бъде нормативно пирзнато съществуването на трети пол, то ще бъде нормативно наложено съобразяването с него още в най-ранна детска възраст.  Гласуването на " трети пол" е сериозен проблем, не само в икономически, но и в социален аспект.Въпросът има ли, или не трети опл е от съществена важност за демографската политика и раждаемостта.

Не може да объркваме децата си! Няма трети пол! А кой как се чувства е въпрос на избор,

 

категорична е д-р Андреева. 

 

Въпросът за нормативното признаване на съществуването на "трети пол" ще се окаже доста оспорван, като защитниците на тезата, че третият пол е реално съществуващ, настояват да бъдат равноправни на признаните в момента два пола - мъже и жени.


 

Коментари

Няма трети пол

Ели Петрова
16 май 2018 17:05

За пол или за джендър говорите?

Ако става дума за пол, учените на по-развитите държави вече говорят за половете като на спектрум, не два пола и болести с аномалии на хромозомите. Ето статия по въпроса: 
https://qz.com/1007198/the-myth-that-gender-is-binary-is-perpetuated-by-a-flawed-education-system/
Въпреки, че в статията и препратките й използват "sex" (пол) и "gender" взаимозаменяемо, те са различни неща. Полът е с биологични фундаменти, а джендърът е със социални такива. 

Аз все още не съм на 100% наясно по темата за "джендър", но мога да споделя това, което съм разбрала до момента. До скоро си мислих, че джендърите са стереотипите, които обществата са изградили за различните полове - жените носят поли, грижат се за семейството, работят по-лека работа; мъжете са храбри, силни, изцяло погълнати от работа и неизразяващи чувствата си. 

Но говорих с един човек, който се определя като небинарен (нито жена, нито мъж), и разбрах, че тези стереотипи са gender expression или как си изразяваме джендъра. Всъщност, джендър идентификацията/самоопределянето, е друго нещо - това какъв се чувстваш вътрешно. Обясниха ми го така (перифразирано): "Ако ти махнат гърдите (или на мъж премахнат пениса), и ти дадат хормони на другият пол, вече няма да имаш характеристиките на пола, с който си се родила, но ще "знаеш" и ще се чувстваш точно по същия начин - като жена." За това чувство става въпрос, ние просто знаем какво сме. Казаха ми, че тъй като джендъра ми пасва на пола ми, няма как да ми го обясня, така че наистина да разбера за какво става въпрос.

Така, освен мъже, които "знаят", че са жени и обратното, има мъже и жени, които се определят като небинарни или гжендър неутрални, тъй като "знаят", че не са нито мъже, нито жени. 

Преди доста време бях чела проучвания, за това как някои части от мозъците, например на трансжените (от мъж към жена), много повече приличат на мозъците на представителите на женския пол, от колкото на мъжкия. Така че, изглежда, че има и някаква биологична основа за джендър самоопределянето, но както много други области в медицината, и тази не е достатъчно изследвана.

В примерите си пропуснах интерсекс хората, за да ги опростя и да станат по-лесно диджестирани.

По въпроса има много информация в интернет, въпросът е, че е на английски. Ако продължавате да проучвате, съветвам ви да не търсите gender, а вместо това - gender identity.

Въпросът е, че дори и да не разбираме напълно нещо, не бива да дискриминираме хората. Като цяло това се казваше в тази част на Истанбуската конвенция.