Публикация

Срещу грип – мийте често ръцете си, дезинфектирайте телефони и дистанционни

Срещу грип – мийте често ръцете си, дезинфектирайте телефони и дистанционни

МЗ с полезна информация и препоръки за справяне със заболяването 


При грип не прибягвайте до самолечение. При първите симптоми потърсете медицинска помощ.
Това призовава Министерството на здравеопазването, което публикува на сайта си полезна информация във връзка с навлизането в сезона на грипа. 

 

Грипът е заразно заболяване, което се наблюдава всяка година през есенно-зимния период. Причинява се от няколко вируса - А, В и С, които не могат да се различат симптоматично.

 

Какви са симптомите

Характерно е внезапното начало с втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в мускулите и ставите. Периодът от заразяването до появата на първите симптоми е средно 2 до 5 дни.

 

Как се заразява човек?
Заразяването става по въздушно-капков път – чрез кихане и кашляне, но вирусите са устойчиви във външната среда и могат да преживеят няколко часа върху повърхности и запрашена среда. Вирусите се предават от болни на здрави хора основно чрез секрета, който се отделя от носа и устата при кихане и кашляне. Честото измиване на ръцете и доброто проветряване намалява възможността за заразяване от околните предмети и повърхности. 

 

Какви са усложненията? 
Наблюдават се пневмонии, синуити, отити, миокардити и други. Най-уязвими за развитието на усложнения са малките деца и възрастните с хронични заболявания. Често това са вторични бактериални инфекции.

 

Как да се защитим? 
Ваксинирането със сезонна противогрипна ваксина е най-ефективният метод за предпазване от грипна инфекция. Противовирусните препарати се използват за лечение с цел намаляване продължителността на боледуване и риска от усложнения. Те са най-ефективни, ако се приемат в първите 24 до 48 часа от появата на симптомите.

 

Използването на антибиотици при вирусно заболяване, неусложнено с бактериална инфекция, е излишно и с нищо не помага на организма. Антибиотик може да се приема само след преценка от лекуващия лекар, спазвайки вида, дозата и продължителността на изписания препарат.

 

Как да предпазим околните, ако имаме симптоми?
Избягвайте близък контакт с болни хора, както и масовите мероприятия.
Ако сте болен, стойте на безопасно разстояние от другите, за да ги предпазите. При възможност избягвайте обществения транспорт.

 

Използвайте хирургическа маска.

 

При заболяване останете вкъщи, не ходете на работа или училище и не излизайте по други причини. 

 

Измивайте редовно ръцете си със сапун и вода, особено след кихане и кашляне. 
Покривайте устата и носа си с ръка или кърпичка за еднократна употреба при кашляне и кихане. След употреба изхвърляйте носните кърпички в кофата за битов отпадък. 

 

При липса на условия за миене на ръцете използвайте влажни хигиенни кърпички. 

 

Почиствайте твърдите повърхности (дръжки на врати, телефони, дистанционни управления) често с обикновен почистващ препарат. 

 

При липса на усложнения грипът се лекува в домашни условия с медикаменти, които облекчават симптомите. Добре е да се приемат достатъчно количество течности.

Коментари