Публикация

Близо 60% от внесените в страната лекарства се изнасят обратно, твърдят организации

Близо 60% от внесените в страната лекарства се изнасят обратно, твърдят организации

2/3 от търговците не подавали уведомления за износ в ИАЛ  


59% от внесените от Европейския съюз лекарствата се изнасят обратно. През последните две години 2/3 от фирмите не са декларирали намерения за износ в Изпълнителната агенция по лекарствата, твърдят пациентски организации.

 

На специална пресконференция, организирана от Асоциация „Хипофиза“ и Центъра за защита на правата в здравеопазването, стана ясно, че изводите са на базата на получена справка, изискана по Закона за достъп до обществена информация, от Изпълнителната агенция по лекарствата, агенция „Митници“, Националната агенция за приходите и Националния статистически институт.

 От здравната каса поискахме информация за 15 лекарства. Това, което те подадоха, е доста объркващо. Информацията е за периода януари – септември 2017 г. Има случаи, в които броят опаковки по активни протоколи са повече от броя платени опаковки, както и обратното - платени са опаковки от НЗОК, за които насреща не стоят протоколи, заяви Ваня Добрева, председател на Асоциация „Хипофиза“.

Тя изтъкна, че получава почти всеки ден оплаквания от пациенти за липсващо в аптеките лекарство, с което те трябва да се лекуват. 

 

„Това, което имаме като информация, е, че около 30% от пациентите с акромегалия (доброкачествен тумор на хипофизата) остават без лекарства, не успяват да си ги вземат от аптеката. Това е доживотна терапия и е изключително важно пациентът да се придържа към нея, за да не нарасне туморът му. Сега съществуващата ситуация пречи това да се случва“, допълни Ваня Добрева.

 

По думите на д-р Стойчо Кацаров, председател на ЦЗПЗ, проблемът е, че хора остават нелекувани.

Пълна какофония с тези лекарства - разлики от десет пъти между изписани протоколи и платени лекарства, което според нас практически няма как да стане. Виждахме разлики от платени опаковки инсулин - единия месец 300 опаковки, другия месец - 30 опаковки - как да го обясним това нещо? Тези пациенти не са си били инсулина ли? Те нямаше да са живи, ако не са го направили това нещо, коментира д-р Кацаров, цитиран от БНР.

Коментари