Публикация

Безплатни прегледи за диабетна ретинопатия и макулна дегенерация

Кампанията се организира от екипа на очно отделение в МБАЛ „Централ Хоспитал“ и Ортодоксалният орден на Хоспиталиерите


Екипът на отделението по очни болести в МБАЛ „Централ Хоспитал“ в Пловдив започва безплатни прегледи.

Кампанията  ще се проведе от 15 до 31 януари 2018 г. със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите. За консултациите не се изискват направления от личните лекари, но е необходимо пациентите да си запазят час на тел: 0879/097-074. Това може да стане след 8 януари.

Този път вниманието на офталмолозите е насочено към хората над 50 години, преживели редица общи и локални  заболявания, които увреждат очното дъно /б.а. - ретината/. В тази възрастова група е значителен броят на страдащите от макулна дегенерация и диабетна ретинопатия, а те са причина за загуба на зрение при около 30 % от населението в развитите страни, посочи началникът на отделението д-р Димитриос Власиадис.

Исхемията и възрастовите промени водят до тежки органични промени и загуба на зрителни клетки. Дори при прозрачни очни среди наличието на органична увреда на ретината не позволява на зрителния анализатор да възприеме и обработи информацията от околния свят.

Проследяването и профилактиката на диабетиците и хората във възрастта над 50 години е от съществено значение за превенцията и ранната диагностика на заболяванията на очното дъно.

Коментари