Публикация

Щамът „Хонконг“ вероятно ще предизвика грипната епидемия

Щамът „Хонконг“ вероятно ще предизвика грипната епидемия

При общо неразположение търсете лекарска помощ


Вероятно щамът „Хонконг“ ще предизвика епидемията от грип тази година.

 

Това заяви д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, пред btv.

 

През тази зима се очакват да ни атакуват още два щама – „Мичиган“ (H1N1), който в последните години измести ‚Калифорния“ (по-известен като свински грип, довел до пандемия) и „Ямагата“  - тип „Б“.

 

„Хонконг“ - А (H3N2)  -  e малко по-познат и с него сме се срещали по-често. Това предполага, че малко повече хора имат имунитет срещу него“, посочи д-р Кунчев.

 

Ваксинираните срещу грип у нас са около 150 хиляди, като се наблюдава засилващ се интерес към имунизациите, сравнено с предходни години. Главният държавен здравен инспектор отбеляза, че в някои европейски страни (Холандия, Германия и Великобритания) обхватът на ваксините е до 85% от хората в рисковите групи – деца и възрастни.

 

По думите му може да се имунизират и бебетата над 6 месеца, имало ваксини с детски дози.

Колкото до самата имунизация - никога не съм бил краен. Да, много хора в нормална възраст, в нормално състояние не се ваксинират и в това няма нищо страшно. Всяка година се срещаме с грипа - десетки, стотици хиляди преболедуват без някакви тежки здравни последици. Ваксината обаче е важна за хронично болните, хората над 65 години, често боледуващите деца и въобще такива, които имат проблем с имунитета, за които грипното заболяване крие рискове и то сериозни, коментира експертът.

 

Симптомите, на които трябва да се обърне внимание, са втрисане, висока температура, общо неразположение, болки в ставите и мускулите.

 

„Общо неразположение липсва при другите респираторни инфекции – чувстваме се толкова зле, че обикновено се налага да си останем вкъщи, не можем да станем от леглото. Тогава се налага да се потърси медицинска помощ”, поясни д-р Кунчев.

 

Той уточни, че „при чиста вирусна инфекция, антибиотикът няма никакво място – той дори може да навреди“. Само специалист обаче може да прецени дали има бактериална инфекция.

 

Веднага трябва да се потърси педиатър, ако детето е обезводнено, няма сили и апетит, както и ако температурата е над 38 градуса и трудно се повлиява.

 

За момента няма точни данни за заболеваемостта от грип. В края на тази седмица се очакват конкретни цифри. Д-р Кунчев допълни, че преди празничните дни заболеваемостта е била около 120 на 10 хиляди души, а в Южна България е имало повече болни (Стара Загора, Пловдив, Смолян). 

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари