Публикация

Кметът Фандъкова и министър Димов измерваха вредните емисии на столичните автомобили

Спират от движение колите, които излъчват вредни емисии над нормите


Кметът на София Йорданка Фандъков и министърът на околната среда Нено Димов лично се грижат софиянци да дишат чист въздух. Днес двамата посетиха столичния КАТ, където екипи измериха вредните емисии на новорегистрираните автомобили. Проверката се извърши със седем газ анализатора, които се прикрепят към ауспусите на колите.

"По инициатива на Столичната община в рамките на месец всеки шофьор, който пожелае, може да провери безплатно нивата на емисии на автомобила си" отбеляза кметът  Фандъкова в присъствието на министъра на околната среда и водите, зам.-директора на СДВР Антон Златанов, директора на Пътна полиция комисар Тенчо Тенев.

 

7 газанализатора, закупени от Софийска община
 работят в пункттовете
за първоначал-на регистрация на МПС

Ако вредните емисии са над допустимите норми, собствениците на автомобилите ще имат един месец гратисен период да сменят своите катализатори. След изтичането на този срок колите, които все още излъчват вредни емисии, ще бъдат спирани от движение.

 

Проверки на състоянието на катализаторите ще бъдат извършвани във всеки един момент от служителите на КАТ и на автомобилите, които се движат по пътищата, като от днес 04.01.2018г. в рамките на един месец всеки шофьор може да провери нивата на емисии на автомобила си безплатно. 

 

Според анализите на експертите 60% от замърсяването с фини прахови частици в София се дължи на автомобилния трафик.
Изследването, което направихме с испанската лаборатория показа, че около 7% от автомобилите допринасят за ¼ от замърсяването.

"И нашите мерки са насочени именно към тези технически неизправни автомобили", подчерта кметът Фандъкова.

 

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на CredoWeb. Изтеглете го безплатно от Google Play или App Store.

Коментари