Публикация

12 май - Международен ден на сестринството


Днес е Международният ден на сестринството. На тази дата през 1820 г. е родена Флорънс Найтингейл, смятана за основоположник на модерното сестринство и основател на първото училище за медицински сестри.

У нас работят около 30 хил. медицински сестри. Според Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, минимумът медицински сестри у нас трябва да бъде 65-70 хиляди.

В Европа на 100 000 население се падат 745 медицински сестри. У нас на 100 000 население има 425 сестри. Средната им възраст е 47-48 години, като 10% от тях са работещи пенсионерки над 60-годишна възраст.

За да се реши проблемът с критичния недостиг на медицински сестри, БАПЗГ смята, че незабавно трябва да се изработят единни правила за разпределение на средствата в лечебните заведения, както и Министерството на здравеопазването да приеме наредба за компетенциите на професионалистите по здравни грижи.

Предлага се обучението на всички специалности по направление „Здравни грижи” да се провежда във факултети по здравни грижи с 3-годишен редовен курс на обучение в бакалавърска програма и едногодишен преддипломен платен стаж.

По повод 12 май министърът на здравеопазването проф. Анна-Мария Борисова изпрати поздравителен адрес до Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

„Здравето на хората е най-важният капитал на едно общество и в този ден вие, които се грижите за нашето здраве, приемате заслужени поздравления и думи на искрена благодарност.

Неслучайно в нашето традиционно общуване при срещи и раздели си пожелаваме здраве. Но въплъщението в живота на нашите пожелания ние дължим именно на вас, хората в бели престилки”, посочва в писмото си министър Борисова.

Коментари