Публикация

Счупих ли си ръката или я изкълчих?

Чести наранявания и признаци на нараняване. Какво да направите, когато настъпи нараняване. Признаците за нараняване на китката, които представляват спешно медицинско състояние.


Напълно нормална човешка реакция е при падане, човек да протегне ръце и да се подпре или да се опита да хване нещо, за да се задържи изправен. На спортистите идващи от силови и контактни спортове им отнема години, за да се научат да падат без да се подпират на ръце. Когато възникне нараняване на китката, може да бъде трудно да се определи какъв вид нараняване е настъпило. Най-често последващото увреждане на китката е изкълчване или счупване.


Чести фрактури и навяхвания на китката:

Фрактура е медицинският термин за счупена кост. Най-често срещаният тип фрактура на китката е фрактура на дисталния радиус, която е фрактура в края на дългия радиус на костната част на предмишницата.

Друг тип фрактура на китката засяга една от осемте малки кръгли карпални кости в китката. Това е известно като скафоидна фрактура. Скафоидните фрактури са по-редки, но по-трудни за лечение.

Навяхване се появява, когато лигаментите (влакнестите ленти от тъкан, които свързват костите помежду си) са разтегнати или разкъсани. Навяхването на китката често се причинява от нараняване на скафоидния лигамент, който свързва скафоидната и лунната карпални кости.


Признаци на фрактура или изкълчване

Хората приемат, че ако ги боли по-малко, значи не е нещо сериозно. Ето защо, изкълчването би причинило по-малко болка, отколкото фрактурата. Това не винаги е задължително. Фрактурите могат да причинят лека или тъпа болка, а навяхването често може да причини силна болка.

Има няколко показателни симптома за откриване на фрактура на китката: деформацията на китката или костната материя, пробивайки през кожата, са очевидни признаци на фрактура. Когато се появят такива, хората трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.

Въпреки това, други симптоми на нараняване на китката са често срещани както при фрактури, така и при навяхвания. Те могат да включват:

    Подуване на китката
    Натъртване и синина над китката или околния район
    Болка при движение на китката или ръката
    Слабост или неспособност да се хванат или да се вземат предмети

Рентгенови снимки, извършени и четени от квалифициран специалист, обикновено са необходими, за да се потвърди дали увреждането на китката е изкълчване или фрактура. Ако симптомите на нараняване на китката продължат след 48 часа, хората трябва да потърсят медицинска помощ за точна диагноза и лечение.


Какво да направите, когато настъпва нараняване на китката:


При настъпване на нараняване на китката точната причина на нараняването може да не бъде очевидна веднага. В повечето случаи, рентгеново изследване е единственият начин да се потвърди дали китката е навехната или счупена.

Независимо от това, важно е да започнете лечението на ранената китка веднага и да накарате лекаря да диагностицира нараняването в рамките на няколко дни, ако симптомите продължават.
Незабавното лечение на увредена китка трябва да включва следните стъпки:

    Имобилизирайте китката с помощта на шина или скоба.
    Вдигнете китката над нивото на сърцето.
    Използвайте ледена терапия на увредената зона за 10 до 15 минути всеки час. Редовното изстудяване може значително да облекчи подуването и болката.

Пострадалите могат да приемат вариант на нестероидни противовъзпалителни средства(НСПВС) за облекчаване на болката и възпалението. Преди да започнете да приемате НСПВС, консултирайте се с лекар от първа помощ, за да сте сигурни, че е безопасно.

В почти всички случаи е добре да лекувате счупена китка за една нощ, преди да потърсите медицинска помощ на следващия ден. Докато китката е стабилна и болката не е прекалено интензивна, лекувайте увредата с горните мерки. Има обаче някои признаци, при които пациентите трябва незабавно да потърсят медицинска помощ.


Признаците за нараняване на китката, които представляват спешно медицинско състояние, включват:

    Интензивна силна болка
    Деформация на китката или предмишницата
    Костна материя, която е пробила кожата
    Скованост в ръката или китката

Ако нараняването е изкълчване на китката, болката и подуването трябва да започнат да намаляват в рамките на 48 часа. Ако силната болка продължава след няколко дни от лечението, важно е да се видите с лекар за изследване. Някои видове фрактури на китката могат да причинят леки или неясни симптоми и да бъдат трудни за откриване, но се нуждаят от лечение.

Забавянето в диагнозата и лечението на някои видове наранявания на китката, като разкъсан лигамент или счупване, може да доведе до по-лоши резултати в дългосрочен план. Когато не сте сигурни за естеството на нараняването на китката, по-добре е да се консултирате от страна на предпазливостта, като потърсите лечение.

Коментари

Носенето на ластик за китка при извършване на някакви натоварващи дейности като вдигане на тежко при спорт, може ли да я предпази?

До известна степен  би могъл да предпази китката, зависи от натоварването и интензитета... , ако се прекали с тежкото или с брой повторения едва ли ще е от особена полза.

Много Ви благодаря за отговора. Тренирам в зала от известно време и вдигам леки тежести и забелязах, че имам болки в лявата китка, която преди не ме е боляла. А преди време имах случай подхлъзна се на стълби и се подпрях на ръката си, болката беше ужасна и отидох в спешното където ми казаха, че не могат да преценят от снимката дали е счупена или пукната и да я обездвижа за две седмици и пак да отида. Успях да я пазя само два дни и после престанах.за моя радост си мина отсамосебе си