Публикация

Модерна система следи здравния статус на възрастните хора


Компютърна система улеснява и „пази” живота на възрастните хора, които живеят сами или са настанени в дом.

Чрез специално прикрепено устройство, което разпознава биометричните данни, системата следи 24 часа здравословното състояние на човека. Ако се появи съществена промяна в здравните показатели, системата автоматично сигнализира Бърза помощ или личния лекар.

Новата технология има 8 приложения, като едно от тях е свързано със свободното време – създаване на мрежа от приятели. Друга опция е даване на подходящи рецепти за приготвяне на храна, спрямо диетата на човека, както и алармиране за вземане на лекарства.

Целта е възрастните хора да водят по-сигурен самостоятелен живот.

Системата беше представена в Пловдив от създателите й и партньорите им в България - асоциация „Мария Кюри”. Технологията е иновативна в световен мащаб и в момента е на етап тестване.

Първи в България ще я изпробват 55 души от Дома за възрастни хора в село Главиница, Пазарджишко. Пробният период ще бъде около 6 месеца и ще се проведе паралелно в Гърция, Румъния, Германия, Италия и Великобритания.

Според създателите до 5 години услугата ще се използва масово в Европа.

От асоциация „Мария Кюри” съобщиха, че са уведомили социалното министерство за системата и за възможностите, които дава. Те обявиха още, че всички, които ще я ползват, ще преминат и през обучение за умения за работа с компютър.

Компаниите-производители увериха, че системата е разработена с максимално улеснен интерфейс, който е създаден след като са анализирани потребностите и желанията на възрастните хора в ЕС.

За да се използва нововъведението, са необходими компютър и мобилен телефон.

Производителите обаче не пожелаха да обявят конкретна цена за устройството, но съобщиха, че за него ще се заплаща такса от 5 до 20 евро на месец, според стандарта на страната, в която се използва.

Коментари